Йордан Цонев: Ще има закон за ипотечния кредит

  • 03 февруари 2014 08:45

  • 1973
  • 5
Йордан Цонев: Ще има закон за ипотечния кредит
©

Ще има закон за ипотечният кредит. Изпреварваме го и казваме, че банките са длъжни да предоставят две възможности - банката да се удовлетворява с ипотеката, без длъжника да дължи нищо на банката и кредитополучателят ще има право да избира и ще му е ясно всичко от първия до последния ден. Ако кредитополучателят реши да смени банката или да погаси предсрочно кредита си - той няма да дължи наказателна лихва. Това важи и за потребителския кредит, но има едно изменение - ако кредитополучателят реши да върне кредита си през първата година, то той ще дължи 1% наказателна лихва. Това заяви в сутрешния блок на БТВ председателят на Бюджетната комисия в НС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на.

Правим по-прозрачен процеса. Има проблем между банките и потребители и се опитваме да регулираме процеса. Интересът на потребителя трябва да бъде по-добре защитен. Банките печелят твърде много, обясни той.

Бързите кредити ще се регулират с друг закон. Кредитите до 400 лева бяха извън Закона за потребителския кредит. Готвим законопроект, който е на съгласуване в БНБ, а тя най-вероятно ще иска съгласуване с ЕК. Ще регулираме самите фирми, които ги правят - ще имат лиценз, ще се изисква яснота за капитала и т.н. Мислим да им премахнем всички наказателни такси и лихви, които слагат, каза още той. По думите му са пред решаване на този проблем. Разгледал съм стотици случаи, каза още Цонев.

Що се отнася до плоския данък и отмяната му, Цонев заяви, че той не е променил позицията си, както и ДПС не е. Искаме да обясним, че плоският данък не пречи да се подпомагат бедните, уточни той и добави, че те са подкрепили идеята на КНСБ данъкът, които се събира от хората с най-ниска заплата да им бъде възстановяван. Това не е отмяна на плоския данък. Семейното подоходно облагане не е отмяна. Става дума за едни отстъпки за деца и т.н., обясни още той.

Според него има други начини богатите хора да бъдат финансово стимулирани.

Що се отнася до Белене, Цонев каза, че в позицията на ДПС няма промяна. Подкрепяме АЕЦ "Козлодуй", но не подкрепяме "Белене", каза още той. "Белене" не е добър икономически проект, но проекти като "Южен поток" са ок и затова ние подкрепихме премиера за него, обясни той. БСП не е жертва на ДПС. Не искам да коментирам други политически сили, дори и да си коалиционен партньор. Добрата политика е когато вдигаш икономиката на крака, повишава доходите и хората живеят по-добре, каза още той.

По думите му ДПС трябва да спечели 3 или 4 евродепутати. Максимумът е да се 4, ще се стремим да го изпълним, каза още депутатът от ДПС.

Последвайте канала на

1973 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.02.07 | 09:39

5
Банките на намалит лихвите на ипотечните кредити както на новите така и на вече сключените. Ако сега вземеш ипотечен кредит за покупка на основно жилище то излиза три пъти по скъпо или вземаш 60000лв връщаш 180000лв. Дали имота ще струва толкова след 30 години. Лихвата по ипотечните кредити трябва да е 1.5-2% на годишна база както за новите така и за старите кредити.
Идеал Петров

2014.02.05 | 15:01

4
Данчо,я кажи какъв ти е прякорът!

2014.02.05 | 15:01

3
Казал е следователно червените послушковци няма къде да ходят и ще се огъзят
БОЗДУГАН

2014.02.05 | 04:47

2
Най готиния българин! Местан президент, Волен премиер! Цонев министър! А Т А К А!!!

2014.02.05 | 04:47

1
Данчооооооо що не се застреляш коромпееееее!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини