Безрък фотограф направи 150 000 снимки

  • 31 януари 2014 07:47

  • 2357
  • 1
Безрък фотограф направи 150 000 снимки
©

Ако в тълковния речник срещу фразата "сила на духа" трябва да има име, то това безспорно ще бъде смолянският фотограф Цветан Маджаров, пише "България Днес".

Цецо загубва ръцете си при обезвреждане на детонатори, останали от Втората световна война около каскада "Въча" през 1981 г.

33 години по-късно вече почти е загубил слуха си и е незрящ с едното око. Въпреки това борбеният мъж е направил над 150 000 снимки, а албумът му с фотоси режи над 150 кг.

Вместо да го сломи, нещастието предизвиква у него неистово желание за битка с живота. Коства му изключително много усилия да започне отначало, да си служи с осакатените ръце и да прави неща, с които и здрави хора не биха могли да се справят.

Снима години наред, реже стъкла, скача с бънджи, остъклява тераси, шофира безупречно, бръсне се сам и никога не се е порязвал, заварява, кърти с бормашина, завива болтове и т.н.

Днес той е на почти 74 години, но се чувства на 26, защото след злополуката се е роди отново.

"Човек и без ръце може, и без крака, но без воля не може", казва безръкият фотограф от Смолят, който е тачен в цялата околия и няма човек, който да не го познава.

Но това съвсем не е всичко. Цветан изкачвал скали със специални приспособления, докато апаши не му ги обрали. Обожава да ходи в пещери, а за малко да участва и в "Сървайвър". Разминало му се, тъй като не успял да се научи да плува. За него страхът е непознато усещане.

"В мен страх няма. Изкачвам стръмни върхове, премятам се през тераси, спускам се с въжета. Само от кучета и от хора ме е страх", казва фотографът.

Досега Цецо е направил над 150 000 цветни и черно-бели снимки, а само за две години е заснел почти 1300 филма. Сменил е над 15 различни фотоапарата, а до последно запечатва красиви пейзажи и известни личности с лентов "Канон", подарен му от Симеон Сакскобургготски, и светкавица, дарена от експрезидента Георги Първанов.

Мъжът доказва, че всеки сам може да определя границите на възможностите си.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2357 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.02 | 18:39

1
Bravo, tova se kazva silen duh.

Добави коментар

Водещи новини