EVN обезопаси ел. стълбове заради застрашен орел (снимки)

  • 28 януари 2014 12:40

  • 3439
  • 0
EVN обезопаси ел. стълбове заради застрашен орел (снимки)
© Getty Images/Guliver

13 стълба от електроразпределителната мрежа в района на защитена зона „Сакар" бяха обезопасени от служители на EVN България от КЕЦ Свиленград. Обезопасяването се налага, за да се запази световно застрашения вид царски орел (Aquila heliaca), който гнезди в района, пише "news.ibox.bg".

Мерките бяха реализирани, след като експерти на Българското дружество за защита на птиците установиха, че стълбовете се използват редовно за почивка от заплашените от изчезване царски орли, от които има останали едва 25 двойки.

Монтирането на изолаторите намалява вероятността от смъртни случаи на птиците, кацащи на електропроводите. Намалява и рискът от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.

Енергийното дружество и Българското дружество за защита на птиците имат дългосрочно сътрудничество по опазване на птиците в Югоизточна България. В рамките на проект по програма на Европейската комисия дружеството обезопаси 595 стълба в предпочитаните за гнездене от птиците райони.

През месец юли 2013 г. ЕК одобри нов проект на двете организации, в рамките на който до 2018 г. ще бъдат изолирани 2740 стълба от мрежата, а общо 46 км електропроводи в общините Елхово и Тополовград ще бъдат вкопани в земята.

Изолирани са близо 2000 стълба от 2009 г. досега в различни райони в Югоизточна България, като част от програмата си за намаляване на риска от фатален контакт между електропроводи и птици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини