Във Варна строят жилища за социално слаби с европари

  • 28 януари 2014 09:14

  • 1629
  • 3
Във Варна строят жилища за социално слаби с европари
©

Проектът на община Варна за строеж на блок с 42 апартамента за “уязвими, малцинствени и социално слаби групи” в кв. “Възраждане”, който предизвика протест на жителите на квартала, получи зелена светлина за европейско финансиране, информира в. Труд.

Местната управа ще вземе 3,889 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. От тях 3,3 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие. Останалите 583 487 лв. са съфинансиране от националния бюджет. Блокът трябва да е построен до края на 2015 г. Апартаментите ще са с площ от 40 до 100 кв. метра. Жилищата ще “осигуряват основни битови условия за живеене и ще отговарят на изискванията за достъпна среда за хора с увреждания”. В тях ще бъдат настанени бездомни или хора, които живеят в много лоши битови условия. В целевата група попадат малолетни родители, многодетни семейства, хора с увреждания.

Построяването на социални жилища в кв. “Възраждане” е пилотен проект “за трайно и устойчиво решаване на проблемите, свързани с интеграцията на хората в неравностойно и уязвимо положение”. Основната цел на програмата е да помогне за социалното включване на уязвимите групи - хора от малцинствата, инвалиди, деца и семейства в риск, като повиши жизнения им стандарт. В бъдеще общината се ангажира да предостави на новодомците “мерки за заетост, образование, професионална квалификация, придобиване на здравни и социални компетенции”.

Проектът на община Варна далеч не е първата инициатива на местните власти за строеж на социални жилища. Най-печалният опит е с пловдивската “Шекер махала”, в която през 2003 г. за ромите бяха построени мезонети, отново с европари. Вместо да заприлича на чист и спретнат квартал, комплексът затъна в боклуци и започна да се руши, а жителите му затънаха в дългове от неплатен наем. Неотдавна София също обяви план за строеж на социални жилища с пари от ЕС. Идеята на главния архитект Петър Диков е 580 двуетажни къщи да заменят ромското гето в кв. “Филиповци”. Идеята е в тях да живеят само хора, които имат адресна регистрация в квартала, отговарят на социалните критерии за настаняване в общинско жилище, плащат си редовно наема и сметките, а децата им ходят на детска градина или на училище.

Над 5000 подписа срещу строежа на социални жилища във варненския квартал “Възраждане” връчиха жителите му в общината. Миналата седмица около 200 варненци протестираха срещу плана на общинарите. Притесненията им са, че в жилищата ще се настанят предимно роми. “Заселването им сред съвестни и работещи граждани при неработеща съдебна и правоохранителна система е абсурден и потенциално опасен опит за интеграция на малцинствата”, написаха гражданите в писмо до медиите. Хората негодуваха, че общината с години не е направила нищо за квартала им, а сега изведнъж е решила да застрои единствената му поляна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1629 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.04.25 | 09:06

3
И магистрали се строеха с евро пари - последствие се оказа че отиде пенсионния фонд !!!

2015.04.25 | 09:06

1
В Казанлък още по времето на социализма беше построен такъв блок.На следващата пролет от паркета не остана и една дъсчица.Горяха го кото си кладяха огън в средата на стаята при отворени и частично изгорени прозорци...Който мине по околовръстното не може да не го забележи.Отдолу има тонове отпадъци...

2015.04.25 | 09:06

2
Предлагам да го запалим

Добави коментар

Водещи новини