Плевнелиев: Ще отключим търговския потенциал с Китай

  • 12 януари 2014 19:14

  • 2234
  • 14
Плевнелиев: Ще отключим търговския потенциал с Китай
©

„Ще окуражим представителите на българските институции, на местните власти, на бизнеса, за още по-чести контакти и задълбочаване на сътрудничеството". Това заяви в Пекин президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който се срещна с българската общност там, с дипломати и с приятели на България.

Посещението е първата държавна визита на български президент в Китай от 15 години насам. Сега се навършват и 65-години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, пише news.bg.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното определи като отлични отношенията между двете страни и открои като много интензивен политическия диалог.

„Българската страна придава голямо значение на този юбилей и подготвя амбициозна програма за съвместното му отбелязване, включително с програми в областите на икономиката, туризма, културата, образованието", каза държавният глава.

България е втората в света, признала Китайската народна република и този факт е високо ценен от китайската страна, припомни той.

Предстои отношенията между България и Китай да бъдат издигнати на ново, по-високо ниво, чрез установяването на приятелско партньорство и сътрудничество между Република България и Китайската народна република.

Съвместното комюнике ще бъде обявено на 13 януари след разговори между президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Председателя на КНР Си Дзинпин.

„За нас това е нов етап в нашите отношения. Чрез този документ ще заявим категоричната си воля да укрепваме всестранното сътрудничество и да работим за издигането на отношенията ни на ниво стратегическо партньорство", подчерта Плевнелиев.

По думите му за последните 10 години търговският стокообмен между двете страни се е увеличил четири пъти и днес достига 1.7 млрд. щатски долара. Потенциалът обаче е много по-голям и ще го отключим заедно", категоричен беше президентът.

Два бизнес форума ще се проведат в рамките на държавното посещение на държавния глава в Китай. „Искаме да покажем постиженията на българската икономика, стратегическото местоположение на България, което ще осигури достъп до европейския, но и до много по-широк регионален пазар за китайски стоки и услуги. Искаме да покажем интелектуалния потенциал на България, богатото културно-историческо наследство, както и добрата бизнес среда у нас, ниските данъци и най-вече приятелското и изключително добронамерено отношение между двата народа", обобщи целите на визитата президентът.

За него възможностите за повече китайски инвестиции в България са отлични, а съществуващите са печеливши и имат значителен потенциал за развитие.

„България не е една от големите икономики в Европейския съюз, но със сигурност е един от най-големите приятели на Китай в ЕС и имаме роля в задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и КНР", каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

За страната ни Инициативата на КНР за сътрудничество с държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е много важен инструмент и България е заинтересована от реализацията на проекти в областта на инфраструктурата, стана ясно от думите на държавния глава.

Предвидено е изграждането на тунели, железопътни и хидросъоръжения, а също така разширяване и модернизация на индустриални зони, пристанища и летища, в рамките на програмата на китайското правителство на стойност 10 млрд. щатски долара. Подготвя се и откриването на културни центрове на България и на Китай, съответно в Пекин и в София.

Меморандум за разбирателство между министерствата на културата на България и на КНР за взаимно създаване на културни центрове ще бъде подписан на церемония в присъствието на президентите Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Си Дзинпин.

По-рано държавният глава поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка „Чаоян" в Пекин. Автор на монумента е големият приятел на България проф. Юен Сикун.

На 13 януари президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще бъде посрещнат с официална церемония във „Великата зала на народа" в Пекин от Председателя на КНР и Генерален секретар на ККП Си Дзинпин. Държавният глава ще посети и високотехнологичната зона „Джунгуанцун" в китайската столица.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2234 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2014.01.14 | 12:45

14
Ако искаме да работим с Китай,трябва да привлечем българите,които работят и живеят в тази държава.Те познават характера и мисленето на китайците.Много е трудно за политик да взема решения само от ръкостискане с друг политик.

2014.01.14 | 12:33

13
Имам лошото предчувствие, че ще ни залеят пазара с китайски боклуци, които ще доубият българската продукция.

2014.01.13 | 08:49

2
ТОЧНО ТАКА ЩЕ СТАНЕ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИТЕ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ

2014.01.14 | 12:33

12
преди този смешник други ходиха да положат основа на добри взаимоотношения! Китай не е втора сила след САЩ - колко милиарда САЩ дължат на Китай! въпросът е да си изиграем картите разумно, ане като последни тъпанари да си "събуем гащите"... ама то с такива умни политици като него...

2014.01.13 | 08:49

3
Смешника си ти господин злобар.

2014.01.14 | 12:32

11
Браво на Плевнелиев.Сега вече няма да внасяме мартеници от Китай,ами направо тука ще си ги произвеждаме за китайски фирми,а те ще ни ги продават

2014.01.14 | 12:32

10
Май остана само Българи да внасяме от Китай щото в скоро време ще има голяма липса от тях!

2014.01.14 | 00:07

9
П Р Е З И Д Е Н Т А НА ГЕРБ СВЪРШИ НАЙ-МНОГО РАБОТА!

2014.01.13 | 08:49

4
ВОЛЕН - ПРЕМИЕР , защото публичнонайба ТИКВАТА ПРОСТА Бойка и палячото в кабинета му на Дондуков ! За оня п,утьо става въпрос офшорния далавераджия , малоумника бе , дето Тиквата го удряше по главата ! Как се казваше това нищожество , че му забравих името дагойба !
Дон Стефано

2014.01.14 | 00:07

8
Станишев-президент!

2014.01.13 | 07:06

1
нека се кандидатира

2014.01.14 | 00:07

7
Китай е втората икономика в света след САЩ и има амбициите да стане първа световна икономическа сила.Има какво до учим,не бива да се продаваме.Трябва много умно да се работи за партньорство и взаимопомощ.
wgdi

2014.01.14 | 00:06

6
скрий се ве ....охлюв...
стамат

2014.01.13 | 08:50

5
Плевналиев не ставай атакист и те го искат същото. Гледай си офшорките и поддръжката на вилата в Гръция. Също така пази задника на Боко и Цвъко да не влязат в затвора.

Добави коментар

Водещи новини