Расте интересът към бързото кредитиране

  • 18 август 2011 06:49

  • 1367
  • 1
Расте интересът към бързото кредитиране
© Булфото

Бързото кредитиране отново отчита ръст след дълъг период на спадове.

Заемите, отпускани от небанкови дружества, са се увеличили с 11 на сто на годишна база през второто тримесечие на тази година, пише "Труд".

Освен традиционните причини за теглене на скъпи потребителски кредити като ремонт на дома или текущи разходи, се появява още една - добрата земеделска реколта.

Търговците на плодове и зеленчуци имат нужда от бързи пари, за да купят продукция от производителите. След това я продават двойно и тройно по-скъпо на пазарите в София, обясниха от компанията за бързи заеми "Изи кредит". Фирмата е кредитирала търговци в сезона на черешите. Сега бързи пари финансират динената реколта.

Ако търговците вземат по 3000 лева, за да купят дини, след месец-два ни връщат 3600, обясни мениджърът на дружеството Неделчо Спасов. С печалбата, която са изкарали на пазарите, високата лихва не е проблем. През зимата пък прекупвачите финансират по този начин покупката на екзотични и цитрусови плодове.

За засилен интерес на малки фирми към бързи кредити потвърждават и от други компании в бранша. В момента дребният бизнес почти няма друг шанс за финансиране. Кандидати за бързите, но и по-скъпи кредити, са и компании, които вече имат заеми към банки и им е трудно да вземат нови, а се нуждаят от оборотни средства. Затова и 16 на сто от потребителите на тази услуга в една от големите компании са посочили, че искат пари за бизнес начинания.

В летния сезон интересът към бързите пари се увеличава и заради отпуските. Хората теглят по 500-600 лева, за да допълнят спестяванията си и да прекарат добре на морето. Има обаче и клиенти, които искат заем, за да си купят обувки или чанта. Вече има и специални продукти за пенсионери, които попълват сметките си до получаването на пенсия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mirko

2015.05.16 | 18:40

1
Срам за българското правителство. Да не може бизнесът да вземе нормален кредит и да се занимава с тия кожодери, за два месеца 20 % лихва ( 120 % на година ). То не било проблем, защото те печелели двойно и тройно. То не е проблем, ама тези надценки са заради високите лихви и накрая ние потребителите ги плащаме. Да не си мислите, че падат от небето, лихвари алчни. Как не се наядохте ?

Добави коментар

Водещи новини