Източили Неврокопската епархия

  • 11 януари 2014 12:04

  • 2117
  • 4
Източили Неврокопската епархия
©

Неврокопската епархия е обезкървена, парите на църковните настоятелства са източвани и превеждани по сметката на фирма „Непар“ ЕООД в нарушение на устава на Българската православна църква. Всичко това е ставало с едноличното разпореждане на покойния Неврокопски митрополит Натанаил. Това заяви отец Никола Ризов от Сандански, който представи като доказателство копия на разплащателни сметки, платежни нареждания и операционни бележки за извършени преводи.

Например на 8.05.2012 г. от сметката на църковните настоятелства към Светата Неврокопска митрополия са преведени 81 492 лв. към фирма „Непар“ ЕООД, която още същия ден е изтеглила парите и по сметката са оставени едва 5839 лв.

„Съгласно чл. 140, т. 2 и т. 3 от устава на Българската православна църква никой няма право да се разпорежда с църковните сметки. Нито митрополия, нито Светия синод, никой. Неврокопската митрополия има друга самостоятелна сметка. Това, което е правено, е престъпление и някой трябва да понесе отговорност“, заявява пред Struma.bg отец Никола.

Свещеникът е категоричен, че има финансови злоупотреби, които са прикривани, и настоява за независим финансов одит в Неврокопската епархия. „Да се направи ревизия и се обърне всичко наопаки, иначе всичкото мазало ще продължи да бъде замазвано“, каза отец Никола. Според духовника рано или късно това ще стане, но той недоумява защо членовете на Епархийския съвет не са реагирали.

Разследване установи хората, които преди 7 години са „бабували“ при създаването на търговското дружество на Неврокопската митрополия - „Непар“ ЕООД. Решението е взето на 18 октомври 2007 г. от Неврокопския митрополит Натанаил и членовете на Епархийския съвет - благоевградския свещеник Валентин Царев и миряните Иван Кунев и Марио Мирасчийски. Предложението е направено от владиката, който предлага за управител на дружеството Желязко Желязков от Ямбол с препоръката, че е православен християнин, с доказани морални и професионални качества. Кандидатът с безупречна репутация е чичо на епископ Серафим Мелнишки, който е основен фаворит за овдовелия владишки престол в Неврокопската митрополия.

Дружество „Непар“ е регистрирано във фирмено отделение на Окръжен съд - Благоевград с капитал от 5000 лв. Освен че се захранва с парите от църковните настоятелства, фирмата получава и щедри заеми от своя едноличен собственик - Неврокопската епархия, представлявана от митрополит Натанаил. На дружеството е отпуснат безлихвен заем от 346 231 лв., като срокът за връщане е удължен с анекс.

На 7 април 2011 г. между Неврокопската св. митрополия и „Непар“ ЕООД е сключен втори договор за паричен заем за 3 100 000 лв. със срок за връщане 31.01.2013 г., който е подписан от владиката Натанаил и управителя на фирмата Желязко Желязков. В същия ден се извършва и продажбата на хотел „Неврокоп“ в град Гоце Делчев, като тогава се направени няколко стъпки. Пловдивската фирма „Акум“ АД чрез своя представител Любен Гочев дарява на светата Неврокопска митрополия, представлявана от владиката Натанаил, 4960 идеални части от поземления имот с площ 5022 кв. м, върху който е построен хотелът. Данъчната оценка на имота е 85 715 лв. Сделката е изповядана пред нотариус Елена Ласина. Следва второ дарение на останалите 40 идеални части от земята, заверена в същия ден от нотариуса. Третата стъпка е продажбата на сградата на хотела, чиято данъчна оценка е 2 785 269 лв. Фирма „Непар“ ЕООД плаща 1 300 000 евро с ДДС на пловдивската фирма, като договорът е подписан от управителите Желязко Желязков и Любен Гочев. Сумата е платена от паричните заеми, дадени от митрополията на нейната фирма.

И към момента капиталът на „Непар“ ЕООД е 3 397 100 лв., като в него влизат посоченият имот, закупен със заема на собственика - митрополията. Църковната фирма не притежава никакъв друг имот, освен хотел „Неврокоп“. Междувременно миналата година „Непар“ дава под наем 460 кв.м в партера на хотела на ЕТ „Паскал Москов“. Договорът с 33-годишния търговец сключва новият управител на „Непар“ Григор Бучков, но под прецедентно условие. Съгласно клаузите договорът е за 6 години и 1 месец, като през първите 6 месеца наемателят плаща 150 лв., а след това по 500 лв., на само в случай че има одобрено финансиране от фонд „Земеделие“ на инвестиционен проект за оборудване на фитнес зала, кафе-бар, спа център и козметичен кабинет. В противен случай договорът за наем няма да действа.

В неделя в град Гоце Делчев ще се проведе избор за нов Неврокопски митрополит измежду 10 епископи. Свещениците, които искаха изборите да бъдат отложени, готвят протестни действия по време на избора. Отец Филип от Банско заяви, че ще остане завинаги свещеник в Българската православна църква. „Независимо от всичко аз съм българин и никога не съм мислил да ходя в Македонската църква. Много от свещениците бяха принудени да се скитат немили-недраги и отидоха на гурбет в чужбина, защото нямаха друг избор да оцелеят”, заяви отец Филип, който в неделя ще бъде сред протестиращите свещеници.

Последвайте канала на

2117 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ANALIZ

2014.01.15 | 18:50

4
От 09.09.1944, та и до ден днешен всички тартори на партии и сдружения (дори и лидера на съюза на глухите – за да е предан на Партията с голямо „П“) се назначават от ДС (която след 1990 г. е частна организация). ВСИЧКИ ВЪВ ВЛАСТТА СА МАЙМУНИ ЗАЩОТО ИМАТ “ЧАРВЕНИ” ЗАДНИЦИ . . .
Герчо с тамбурата

2014.01.15 | 18:49

2
Боже, итвоите ли хора се нучиха да барат, ами ние заради теб от Ботев и Левски се отказахме, а сега какво оказва- че ти и твоите хора сте като тези днешните мръсници, Прощавай боже, но няма да стъпна в дома ти,

2014.01.15 | 18:49

3
Ти заради нечестивите попове ли си стъпвал до сега в Божият дом?! Господ ли ти е крив, че някои са се самозабравили и не знаят на кого служат?! :|

2014.01.13 | 16:52

1
AAA TOVA NA KAKAVO PRILICHA NEVROKPI S NEVROKOPI NEKROFILIPEDOFILIZOOFILIISEKVITEKIVASODOMII

Добави коментар

Водещи новини