Соята в каймата остава

  • 07 януари 2014 17:16

  • 2606
  • 1
Соята в каймата остава
©

От Нова година Брюксел забрани влагането на соя в мляното месо, но разпоредбата няма да важи за готовата кайма, която се предлага в магазините, пише "Труд".

Причината е, че по рецептура каймата е месна заготовка, в която се влагат подправки и хранителни добавки, а не е чисто мляно месо, обясняват от Асоциацията на месопреработвателите. Същото потвърдиха и от Българската агенция за безопасност на храните.

От началото на 2014 г. мляното месо ще трябва да се прави само от чист продукт без соя, консерванти и други добавки. Ще може да се влага само сол - до 1% от масата на месото, гласи разпоредбата на Брюксел.

Така Европейската комисия ще се опита да пресече практиката голяма част от месото да е натъпкано със соя, която е най-геннномодифицираната агрокултура.

Също така от Нова година върху етикетите на мляното месо задължително трябва да има информация за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините. Изискванията са още да се посочва, че продуктът не е готов за консумация, а трябва да се сготви.

Задължително върху етикетите ще трябва да се изписват и съдържащите се алергени в пълното им наименование, както и предупреждение, че могат да предизвикат алергична реакция.

По времето на мандата на ГЕРБ бившият аграрен министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на създаде стандарт "Стара планина", в който наличието на соя бе тотално забранено. Няколко месеца по-късно самият Найденов обяви, че три фирми нарушават забраната. Проби в Германия обаче показаха, че наличието на соя в колбасите е било незначително.

Покрай скандала стана ясно, че страната ни няма лаборатория, в която да проверява соята.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2606 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ванко

2014.02.06 | 18:23

1
Лакомията и алчността ни нямат граници,и задръжки.Току що влизат нови правила за контрол на качеството,а ние вече сме намерили вратички,как да шикалкавиме

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини