Проливни дъждове и наводнения във Франция и Великобритания

  • 02 януари 2014 17:51

  • 2176
  • 1
Проливни дъждове и наводнения във Франция и Великобритания
©

Западният френски град Кемперле се оказа под вода с дълбочина 150 см, след като река Лайта преля от проливните дъждове през последните дни, предаде ИТАР-ТАСС.

Нивото на реката се повиши с близо пет метра над обичайното. Залени са над сто жилищни сгради, главно по крайбрежните улици. В някои къщи водата достига до таваните на първия етаж. Спешно са евакуирани над 400 души.

Само преди седмица жители на Кемперле разчистваха домове и магазини от последиците от предишното внезапно наводнение. Сега хората в града критикуват местните власти, че не са направили нищо за обезопасяване на Кемперле след големите наводнения там през 2000 година.

Синоптичните прогнози сочат, че през следващата нощ в Бретан ще продължат силните дъждове.

В над 300 района на Великобритания днес бе обявена заплаха от наводнения, след като последните дни в южните и западните графства вали проливно и духа силен вятър. Това съобщи британската агенция по защита на околната среда, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Великобритания е в плен на лошото време от края на декември. Сега поривите на вятъра на места достигат скорост от 110 км/час. Бурята остави без електричество около хиляда домакинства, като се очакват още сривове в електроподаването. Положението усложняват разлелите се реки, което затруднява достъпа на аварийните екипи до отдалечените райони.

Тежките атмосферни условия сериозно нарушиха железопътния и автомобилния трафик във Великобритания. Много шосета за затворени поради опасност от наводнения, а по същата причина по някои ж.п. линии не се движат влакове. Лошото време не се отразява засега на работата на главните летища, включително лондонското "Хийтроу", но на пътниците е препоръчано да проверяват предварително статуса на своя полет, предаде ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Вичо

2014.01.05 | 21:44

1
ГОСПОД наказва англичаните за тяхното отношение към Българите!

Добави коментар

Водещи новини