Наводнения и лавини тормозят Великобритания и Италия

  • 28 декември 2013 17:26

  • 1788
  • 0
Наводнения и лавини тормозят Великобритания и Италия
© Getty Images/Guliver

В повече от 130 района на Великобритания днес бе обявена опасност от наводнения, след като през последните дни над  южните и западни части на страната се изляха проливни дъждове и духаше бурен вятър, предаде ИТАР-ТАСС.

Лошото време вече почти седмица измъчва Великобритания. Най-сложна е обстановката в Северна Англия и Уелс, където  поривите на вятъра достигат 130 км в час. Около 4 хиляди домакинства още са без ток. Транспортът бавно се нормализира, но много шосета още са затворени заради опасност от наводнения.  Лошото време взе и жертви - във Великобритания и съседна  Ирландия загинаха шест души.

Италианската Гражданска защита предупреди, че се запазва опасността от лавини в Алпите, където в швейцарската и френската им част за последните 24 часа загинаха шестима скиори. Лошото време и силният снеговалеж създаде неудобства и на почиващите в скъпите зимни курорти като Кортина д'Апецо, където хотели останаха за един ден без ток. Днес положението се нормализира, но още не всички пътища са проходими.

В други райони на Италия има опасност от свлачища и наводнения. Синоптиците прогнозират, че следващият удар на стихията за северните и централните части на страната ще е по Нова година. Властите на Лигурия и Пиемонт поискаха от правителството да обяви извънредно положение, за да може тези тежко пострадали райони да получат допълнителни средства за ликвидиране на щетите, причинени от лошото време.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини