Тръгва изкупуването на ориенталския тютюн

  • 02 януари 2014 06:25

  • 1008
  • 0
Тръгва изкупуването на ориенталския тютюн
©

Изкупната кампания за ориенталските тютюни започва от днес, обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по. По думите му изкупната кампания за сортовете „Вирджиния” и „Бърлей” е приключила в края на миналата година, пише в. Монитор.

За ориенталските тютюни тя трябвало да започне през ноември, но се забавила заради неблагоприятните климатични условия, тъй като не била налице нужната за манипулиране на суровината влажност на въздуха. Министърът припомни, че заради притесненията на производителите са били проведени няколко срещи. С представителите на шестте фирми, които изкупуват суровината, било договорено от 2 до 6 януари да стартира изкупуването на ориенталския тютюн, а плащането на изкупената продукция да става в период от три до седем работни дни. Още от 2-3 януари ще изпратя експерти в районите, където се изкупува тютюнът, за да се уверя лично как върви процесът, зарече се проф. Греков.

Тази продукция не може да се съхранява от производителите след март-април и буквално трябва да се изхвърля. Затова настояваме до края на февруари продукцията да бъде изкупена. Така и фирмите ще докажат, че честно постъпват към българските тютюнопроизводители и заслужават да бъдат на българския пазар, защото отношенията трябва да бъдат коректни, подчерта министърът. Той не приемал твърденията, че качеството на тютюна се влошава. Проф. Греков увери, че качеството на тазгодишната реколта е изключително добро и затова то трябвало да бъде оценено с много висока стойност. Според министъра изкупните цени не бива да са по-ниски от миналогодишните, защото разходите по отглеждането на тютюна се увеличили. Проф. Греков припомни, че правителството е отпуснало допълнително 11 млн. лв. субсидия за тютюнопроизводителите. Тези пари трябва да бъдат в плюс за производителите, а не фирмите, които изкупуват тютюна, да ги приспадат от цената и да плащат по-малко средства, заяви проф. Греков.

Той каза още, че няма предпоставки за поскъпване на хляба. Реколта 2013 била рекордна и имало достатъчно запаси както при производителите, така и в мелничните комбинати. Според министъра нарушенията в качеството на храните по Коледа и Нова година са намалели заради засиления контрол. По отношение на земеделските субсидии ние си изпълнихме задълженията, особено към животновъдите, като им разплатихме 100% средствата. Това според самите тях не се е случвало през последните 23 години, отчете също така земеделският министър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини