Гърция поема председателството на Съвета на ЕС

  • 01 януари 2014 09:21

  • 928
  • 0
Гърция поема председателството на Съвета на ЕС
©

От днес Гърция поема шестмесечното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Още в началото на декември премиерът Андонис Самарас заяви, че гръцкото председателство ще бъде "председателство на възможностите, а не на кризата", като отбеляза, че дневният ред ще бъде базиран на ключови приоритети като създаването на работни места, паричния съюз, борбата с нелегалната имиграция и морската политика на Европа.

Атина освен това обеща скромно и дори "спартанско" ротационно председателство на ЕС през първата половина на 2014 г., а гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас подчерта, че отчитайки финансовото положение, Гърция ще има най-ограничения бюджет в сравнение с другите страни, които са изпълнявали тази роля през последните години.

Всички заседания ще се провеждат в Атина, за да се избегнат разходите за транспорт и ще има възможно най-малко назначения, за да се пести. Гърция, която за пети път ще председателства ЕС след присъединяването си към през 1981 г., смята да организира 14 министерски заседания и 120 заседания на по-ниско ниво през първата половина на 2014 г., информира Дневник.

На сайта на председателството като приоритети са обявени растежът и заетостта, допълнителната интеграция в ЕС и еврозоната, миграция-граници-мобилност и морските политики.

Подготовката за председателството бе съпроводена от напрегнати преговори с "тройката" международни кредитори (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ) за поредния транш от гръцката спасителна програма.

Гърция, която за пети път ще председателства ЕС след присъединяването си към през 1981 г., на 1 юли 2014 г. ще предаде ролята на председател на Италия.

Досега председател бе Литва. Приоритети за Вилнюс бяха постигане на напредък по идеята за банков съюз и по мерките за финансова стабилност на еврозоната, за икономически растеж и нови работни места, както и отношенията на ЕС с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Последвайте канала на

Десислава Станева
928 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини