70 журналисти са били убити по време на работа през 2013 година

  • 30 декември 2013 14:02

  • 880
  • 0
70 журналисти са били убити по време на работа през 2013 година
©

През 2013 г. най-малко 70-има журналисти са били убити по време на работа в различни точки на света, съобщи базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите, предаде БТА, цитирайки АП.

Само в Сирия са намерили смъртта си 29 журналисти - доброволци, документиращи боевете в родните си места, репортери на правителствени и опозиционни медии, както и неколцина кореспонденти на чуждестранни средства за масова информация. Сред тях е репортерът на "Ал Джазира" Мохамед ал Месалма, убит от снайперист. От началото на гражданската война в Сирия там са били убити общо най-малко 63-ма журналисти. През годината в Ирак са намерили смъртта си десетима журналисти. Убитите техни колеги в Египет са шестима, трима от които по време на офанзивата на силите за сигурност на 14 август срещу привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси.

Комитетът за защита на журналистите започва да регистрира смъртните случаи на репортери и други служители на медии още през 1992 г. Повечето от документираните оттогава убийства са на хора, които отразяват новини от местата, където живеят. Такъв е и случаят с изтичащата 2013 г., посочва АП. Комитетът проучва обстоятелствата около смъртта на още 25-има журналисти през тази година, за да установи дали тя е настъпила, докато са били на работа. 2013-а се оказва първата година, през която няма убит журналист в Мексико.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
880 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини