Варна посрещна митрополит Йоан (снимки)

  • 23 декември 2013 18:03

  • 2084
  • 1
Варна посрещна митрополит Йоан (снимки)
© Булфото

С молебен и тържествена церемония в катедралния храм „Св. Успение Богородично" в морската ни столица, новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан официално бе въдворен на служба в епархията си.

Около обяд митрополит Йоан бе посрещнат от десетки духовници и миряни на границата на епархията в село Моравица, община Антоново. Той отправи благословията си към събралото се множество и обеща, че ще продължи делото на покойния митрополит Кирил.

Преди да се отправи на път за церемонията по въдворяването си, Негово Високопреосвещенство Йоан отиде до старите варненски гробища, където се поклони на гроба на своя предшественик.

От правителствената информационна служба разпространиха съобщение, че Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 също е поздравил Йоан по случай встъпването му в длъжност.

„Искрено вярвам, че ще продължите да работите с присъщото Ви усърдие и постоянство за духовното израстване на хората от поверената Ви епархия, както и ще съдействате за поддържането на взаимното уважение сред вярващите от различните Вероизповедания", гласи текстът на поздравителния адрес.

Премиерът пожела на Йоан крепко здраве, дълголетие и успехи в отговорното му служение като Варненски и Великопреславски митрополит.

Знеполският епископ Йоан бе избран за Варненски и Великопреславски митрополит вчера с 9 от 12-те гласа на митрополитите. Другият кандидат за наследник на покойния дядо Кирил - Мелнишкият епископ Серафим, получи само 3 от гласовете.

Припомняме, че преди повече от месец епархийският съвет във Варна избра за претенденти за местен митрополит Агатонийският епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир и Проватският епископ Игнатий от Сливенската епархия.

Този избор предизвика протести сред местни свещеници и миряни, както и сред цялата християнска общност у нас. Те поискаха касиране на избора с мотива, че и двамата кандидати не са подходящи за митрополит.

Според миряните епископ Борис обичал лукса и бе замесен в скандал с купуване на гласове, а епископ Игнатий не умеел да служи.

Седмица след решението на епархийския съвет във Варна Светият синод касира избора.

Така на 15 декември бе проведен първият етап от избора във Варна - център на овдовялата епархия, под председателството на митрополит Амвросий. Повече от половината от гласовете получиха епископ Йоан - 22 гласа и Мелнишки Серафим - 19 гласа. Така двамата стигнаха до Каноничния избор от вчера.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2084 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ANAL-IZ

2013.12.24 | 16:47

1
В Българската Православна Църква гейове няма, защото всички са педерасти; гейовете са в Българската Социалистическа Партия . . . # Eпископ Йоан ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ, но умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. Специализирал е в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = P.S. Във Варна пак милиционеро-идиот за владика . . .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини