Забраниха на офшорките да създават социологически агенции

  • 20 декември 2013 11:39

  • 1017
  • 0
Забраниха на офшорките да създават социологически агенции
© Булфото

Офшорни дружества не могат да учредяват или да участват в социологическа агенция или в лице, което изготвя и предоставя  публично изследвания на общественото мнение, както и да придобиват собственост върху земи и гори от държавния горски фонд.

Депутатите решиха да разширят случаите, в които се забранява участие на офшорни дружества в икономическия живот, при приемането на второ четене на Закон за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици. Вносители са депутатите от ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на и Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на.

Офшорни дружества не могат да участват и в конкурси за обществени поръчки, в приватизационни сделки, в конкурси за  получаване на концесии, придобиване на държавно или общинско имущество, в процедури за получаване на лицензии за кредитна  институция, застрахователна дейност, хазартна дейност, пенсионен или здравноосигурителен фонд, мобилен оператор, радио- и телевизионен оператор и др.

Между първо и второ четене забраните се увеличиха и от 20 области вече обхващат 28 области на икономическия и обществен  живот. Забранява се на дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, да учредява или да участва "в  лице, издател на периодични печатни произведения". Предвиждат се мерки за предотвратяване на агресивното данъчно планиране и  отклонението от данъчно облагане.

Ограниченията няма да се прилагат, когато акциите на дружеството, в което пряко или косвено участва дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, се търгуват на регулиран пазар в държава-членка на ЕС, или в друга  държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. Законовите ограничения не се прилагат за офшорно  дружество, чието дружество-майка или дъщерно дружество е българско местно лице и неговите действителни собственици -  физически лица, са известни или се търгува на регулиран пазар в държава-членка на ЕС, или в друга държава - страна по

Споразумението за Европейското икономическо пространство. Забраната не се прилага и когато дружеството, в което пряко или косвено участва дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, е издател на периодични печатни  произведения и е представило информация за действителните собственици - физически лица, по реда на Закона за  задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Законът влиза в сила от 1 януари 2014 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини