Последната БГ подводница отива за скрап

  • 18 декември 2013 08:50

  • 1609
  • 1
Последната БГ подводница отива за скрап
© булфото

Последната ни подводница "Надежда" бе на търг с тайно наддаване, пише в. Преса.

Фирма даде най-високата цена за нея – около 710 000 лв. Договорът между компанията и Министерството на отбраната бе подписан вчера, като частникът се задържала да преведе парите до края на годината да преведе парите.

"Надежда" беше извадена на тезгяха със стартова цена около 480 000 лева. Подводницата е произведена в бившия СССР през 60-те години на миналия век, а 20 години по-късно постъпва в бойния ни флот като втора употреба. През 2008 г. е снета от въоръжение и бракувана. Първоначалната идея на ведомството беше да я подари община Варна за музей.

По-късно обаче беше свалена от въоръжение и втората подводница, която имаме - "Слава". Оказа се, че тя е по-запазена и затова беше решено тя да се даде безвъзмездно на общината, която се ангажира да намери средства за нейното консервиране. По първоначална оценка за това ще са необходими 2 млн. лева.

"Надежда" става само за скрап и за нищо друго, обясниха експерти. Тя е продадена без въоръжение и други специални блокове към нея. Ако собственикът й реши да я ползва за екзотични пътувания, ще трябва да се бръкне поне 7 млн. лева

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1609 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
revaersal

2013.12.18 | 11:58

1
Абе кой не скача е червен!??! И аз не съм за комунизма,но за такава разруха и анархия още по не съм!! Скоро с това темпо няма да имаме и блокове даже и ще живеем по полянките!!!

Добави коментар

Водещи новини