САЩ зоват за единен фронт срещу Северна Корея

  • 16 декември 2013 15:03

  • 2424
  • 9
САЩ зоват за единен фронт срещу Северна Корея
©

САЩ приканиха международната общност да застане в единен фронт срещу Северна Корея, екзекутирала човека, смятан за втори  по значение в страната. Събитието нервира допълнително Сеул, разтревожен от непредсказуемите постъпки на пхенянския владетел, който разполага с ядрено оръжие.

Събитията от последните дни трябва според Джон Кери да тласнат "Китай, Русия, Япония, Южна Корея и всички ни да останем единни, да не пестим усилията за денуклеаризация". 67-годишният Джан Сон-тхек бе арестуван, изправен на съд с обвинение в заговор и корупция, и миналата седмица - екзекутиран. Смятаха го за човек номер две в йерархията на режима и наставник на племенника му Ким Чен Ун, наследил от баща си висшия пост в страната след смъртта му през декември 2011 г.

Макар да призна, че Корея остава "сравнително непрозрачна", държавният секретар посочи, че САЩ виждат в Ким Чен Ун  "импулсивен, непредсказуем (лидер), който се тревожи за мястото си в структурата на властта и предприема маневри, за да премахне всеки възможен противник или конкурент", пише БТА.

"Оттук идва тази безмилостна, ужасна диктатура, а и неговата неувереност в себе си", заяви дипломатът в интервю, излъчено  снощи от американската телевизия Ей Би Си. "Това е лош знак, знак за днешната нестабилност и опасност." Същото безпокойство виждаме в Сеул, където президентката Пак Гън-хе предупреди в понеделник за евентуални "безотговорни  провокации" от страна на Севера.

"С оглед последното развитие на Север е трудно да прогнозираме как ще се мени политическата ситуация", заяви Пак  Гън-хе. "Не е изключено да последват безотговорни провокации", добави тя и нарече положението на полуострова "сериозно и  непредвидимо".

Президентът на Южна Корея призова армията да засили бдителността по границата със Севера, по-специално в района  около морската граница в Жълто море. Тя свика в понеделник вечерта шефовете на структурите за сигурност и отбрана, за да  обсъди с тях събитията в Северна Корея. Екзекуцията на Джан, съпроводена очевидно с чистка в  редиците, е най-значимото политическо събитие в Северна Корея, откакто Ким Чен Ун пое властта.

Аналитиците оценяват различно това прочистване на върхушката: според някои младият, трийсетина годишен лидер си е  изпуснал нервите; други смятат, че демонстрира абсолютната си  власт и контрол - отървава се без колебание от човек, станал безполезен.

От два дни насам севернокорейският водач по-често се появява пред камери и прави посещения ту в рибовъдно стопанство, ту на  строежа на ски курорт.

Ким "не успя да сдържи радостта си и неволно се усмихна", след като научи колко е нараснала рибната продукция тази година, съобщи официалната агенция КЦТА.

Според Шин Ин-кюн от изследователската верига "Кориа дифенс нетуърк" държавният ръководител "се представя за господар на положението с цел да успокои хората в страната, да им покаже, че режимът е стабилен дори и след смъртта на Джан".Екзекуцията му не е първият подобен случай, посочи в неделя вечерта Джон Кери. "Знаем за доста голям брой екзекуции през последните месеци", каза той.

Според американския дипломат чистката говори за спешна нужда от денуклеаризация на Корейския полуостров и подновяване на шестстранните преговори (между двете Кореи, Китай, Русия, САЩ и Япония), за да бъде Пхенян убеден да се откаже от ядрената си програма срещу помощ, по-специално в енергийния сектор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2424 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Бомбардирам америка

2014.01.02 | 08:12

8
По-скоро единен фронт срещу сащ викам аз!!!
007

2014.01.06 | 06:15

9
Викай си колкото искаш, щом си безработен.....

2013.12.30 | 23:04

7
UNIKALNA PRICHESKA 4ERVENA RYAPA OH NA CHICHO 4ERVENOTIKVENI4ETO GOLEMA BUKLICA IZKARA TOYA pI4
Starija hush

2013.12.30 | 05:12

5
Au sledwa6tia koito 6te bade ubit e fotografa na tazi snimka.Pa edin hipopotam e po krasiv.
hhh

2013.12.30 | 23:04

6
пиши на кирилица неграмотник
63

2013.12.30 | 05:12

4
САЩ си търсят ръжен за горещите кестени. Гадняре...
Юсуф

2013.12.24 | 12:16

2
Сащ си остават най-големие враг на човечеството.Злобни и завестливи-всички Ги дразнят.Която страна иска да си избита сама пъта на развитие-да се нападне.Да развива ядрени технологии-Да се нападне.Ако има природни ресурси-да се нападне.Само тяхната истина е вярната,само те знаят какво трябв,само те могат всичко. Но историятаказва-НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА.

2013.12.30 | 05:12

3
най-големия враг на човечеството са евреите

2013.12.24 | 11:37

1
САЩ да ми пръднат на резния УИ

Добави коментар

Водещи новини