Тази зима е най-студената в Египет от 122 години

  • 13 декември 2013 07:07

  • 2384
  • 1
Тази зима е най-студената в Египет от 122 години
©

Тези дни египтяните преживяват истинска зима по местните африкански стандарти. Температурата вчера спадна до седем градуса, което е температурен рекорд за студено време за последните 122 години, предаде ИТАР-ТАСС.

В някои части на страната поривите на вятъра достигаха 28 метра в секунда и бяха съпроводени с дъжд.

За Страната на пирамидите, където преобладават слънчевите дни, а през зимата вали не повече от 3-4 пъти, сегашните ниски температури са съпоставими със стихийно бедствие. Заради климатичните особености в Африка температура под 10 градуса се усеща като нула в умерения пояс, допълни БТА.

Метеоролозите предупредиха египтяните да си стоят вкъщи, ако е възможно. Заради дъждовете по улиците на столицата Кайро се образуваха големи задръствания. Средната скорост на автомобилния поток спадна на 10-15 километра в час, защото водачите карат бавно, стараейки се да заобикалят локвите, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Най-тежко е положението на север, в района на средиземноморското крайбрежие, над което минава студен фронт. В Александрия е обявена опасност от морска буря. Има повалени от вятъра дървета и рекламни пана. Затворени са пристанищата в Александрия, Суец и Шарм ел Шейх.

Лошото време донякъде парализира живота в целия близкоизточен район. От студа страдат десетки хиляди бежанци в палатковите лагери в Сирия и планинските райони на Ливан. В Йордания заради проливните дъждове и студа вчера бяха отменени занятията в училищата, затворени бяха банките. Необичайно студено е и в ивицата Газа, и на Западния бряг на река Йордан.

До края на седмицата не се очаква затопляне.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
xax

2013.12.21 | 15:44

1
съвсем сериозно ако тва не са американците нз от 122 години невиждани изменения в температурите точно след изявлението на барак че ще ударят сирия в близкия месец :)

Добави коментар

Водещи новини