Куюмджиев: Основната ни цел е да задържим цената на тока

  • 11 декември 2013 16:27

  • 1396
  • 6
Куюмджиев: Основната ни цел е да задържим цената на тока
©

Депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев разговаря с Клара Маринова в ефира на Радио К2.

Относно ставката на председателя на ДКЕВР Анжела Тонева той заяви, че няма как да коментира решението на една дама да се оттегли от поста си, особено когато е по лични причини. Той продължи, че може да коментира посоченото от нея напрежение в сферата на енергетиката, като според него то не е от последните пет месеца и не е създадено от сегашното управление. Още при първите заседания на 42 – то Народно събрание основната тема е била състоянието на българската енергетика. Служебният министър – председател и служебният министър на енергетиката са заявили от трибуната на Народното събрание, че са заварили системата на енергетиката в състояние на колапс и това няма как да бъде променено в рамките на пет месеца. Единственият изход, според депутата от КБ, е да се работи в посока изпускане на това напрежение. Правят се стъпки в тази посока, но трябва време, за да се случи това, което всички очакват. Явор Куюмджиев припомни, че в началото на сегашното управление таксата за пренос е била 36 лева за мегават, което е правело българската електроенергия на практика непродаваема в чужбина. Управляващите са намалили тези такси на 12 лева и още от следващия ден 1600 мегавата са започнали да напускат всяка секунда България. Това носи свежи приходи на системата и така се осигурява работа на всички централи и на миньорите. Това е една от стъпките за изпускане на напрежението.

На въпрос възможни ли са социални протести през зимата и какви стъпки ще предприемат управляващите при такова развитие на нещата Куюмджиев заяви, че трябва да се различават социални, от предизвикани от напрежение протести. Социални протести са когато цената на дадена услуга, например парното или тока, е непосилна за голяма част от хората, или не отговаря на тяхното потребление. Ако говорим за протести, създадени от напрежение, трябва да се замислим от кого ще бъдат организирани, те няма да бъдат спонтанни и социални. Явор Куюмджиев продължи, че февруарските протести през тази година са били предизвикани от това, че на близо 120 000 клиенти сметките за ток са били завишени, в някои случаи до 8 пъти. Сегашните действия на Народното събрание и правителството са в посока да не се допусне такова увеличение на цените. От друга страна през лятото цената на тока е била намалена с 5 % и не е било допуснато увеличение на цената на парното. Това означава, че при същото потребление на енергия както миналата година, хората ще усетят 10 % намаление на разходите си, а това е добра основа за разпръсване на социално напрежение.

Куюмджиев коментира и таксата от 20% за производителите на зелена енергия. Според него в България се е получило така, че през 2010 година в доклад на електроенергийния ситемен оператор се казва, че електроенергийната ни система може да понесе финансово около 300 мегавата слънчева енергия, в момента имаме над 1000 мегавата. България има проблем от включването на огромно количество ненужни слънчеви централи в системата. Това също е част от напрежението, което се създава. Явор Куюмджиев продължи, че техният доход трябва да бъде намален и по още една причина, в България има най – високите в ЕС преференциални цени за изкупуването на тази електроенергия. 100 % от тази енергия се изкупува при цена около 238 евро, а в Германия цената е 132 евро. Затова управляващите е трябвало да предприемат мерки за създаването на по – голяма справедливост. Според депутата от КБ остава дискусията дали не трябва да се въведе диференцирано облагане на различните видове енергоизточници. Относно въпросът дали тази такса ще доведе до намаляване на цените, Явор Куюмджиев заяви, че българската енергетика е изстискана до край и следващо намаление на цените би било безотговорно и може да доведе до сериозни проблеми. Успех би било да се задържи цената на електроенергията за следващия регулаторен период, това е и основната цел.

Според Явор Куюмджиев заявлението на министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, че ще се строи нов блок в АЕЦ „Козлодуй” е изпълнение на стратегията на БСП, защото това е партията, която винаги е подкрепяла развитието на ядрената енергетика. Според социалистите това трябва да става по три начина, удължаване живота на 5 - ти и 6 - ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, строеж на нов 7 – ми блок и строеж на АЕЦ „Белене”. От друга страна БСП ясно са заявили, че ще изпълняват всички ангажименти на България към ЕС. Процедурите няма да се нарушават, защото страната ни няма нужда от допълнителни разправии, както се случва с „Южен поток”, при който несправедливо сме обвинени, че сме нарушили правилата. Явор Куюмджиев обаче заяви, че не е съгласен с Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, че през 2016 година може да започне строежът. Той продължи, че най – краткият срок от взимането на политическо решение за строеж на централа, до нейното завършване, е 14 години. Строежът на АЕЦ е много дълъг процес, който изисква усилията на хиляди хора.

Относно проектът „Южен поток” Явор Куюмджиев каза, че по този въпрос има няколко контравъпроса. Първият е защо ЕК се е сетила, че проектът не отговаря на правилата 5 години след подписването на споразуменията. В крайна сметка основните подозрения на ЕК са, че няма гаранции, че бъдещ оператор на бъдеща тръба ще спазва изисквания. В момента нито има тръба, нито оператор. Депутатът от КБ продължи, че ще се иска от Министерството на икономиката и енергетиката да изясни всички тези въпроси с ЕК и, ако забележките имат основание, да бъдат отстранени. „Южен поток” ще се строи, той е необходим на България и не трябва да се забравя, че той не е българо – руски, а руско – европейски проект. „Трябва да се има предвид, че писмото на ЕК е отправено до всички страни членки и кандидат – членки, през които ще минава газопроводът, без Италия, която всъщност ще е крайната цел. Тези въпроси са интересни”, завърши Явор Куюмджиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1396 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
xxx

2013.12.12 | 06:58

6
БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ В ЕВРОПА ОКОЛО $500 ДОЛАРА НА 1000 КУБИЧНИ МЕТРА И Е НАЙ-БЕДНА , А ГЕРМАНИЯ КУПУВА СЪЩО ОТ ГАЗПРОМ , НО ЗА $240 ДОЛАРА НА КУБИК !!!!! НО БЪЛГАРСКАТА ЧЕРВЕНА ОЛИГАРХИЯ МЪЛЧИ ЗАЩОТО ПРИБИРА ТЛЪСТИ КОМИСИОННИ ПОД МАСАТА ИНАЧЕ НАРОДА И ИКОНОМИКАТА ИЗНЕМОГВАТ !!! ОСТАВКА ЧЕРВЕНИ ИЗРОДИ, САМО БОЙКО ЗА ВАС !!!!!!!!!!!!!!!

2013.12.12 | 02:36

5
И така кога ще намалите цената тока наистина,че това последното намаление беше само шумолене- хич не се усети.
манев

2013.12.12 | 02:35

4
Извикайте националите щангисти да задържат цената на тока. Куюмджиев да им плаща храната.

2013.12.12 | 02:35

3
защо лъжете хората бе комунисти - това е като да си плащаш минималният лимит на кредит картата и във времето да си я изплатил три пъти по-скъпо!

2013.12.12 | 02:35

2
основната ви цел е да се задържите на власт ама няма да е за дълго.
TAPACI

2013.12.11 | 23:11

1
HEY TAPACI NE SE MACHETE IZKUSTVENO I POPULISTKI DA ZADARJATE CENATA NA TOKA A NAPRAVETE TAKA CHE V BALGARIA SMETKATA ZA TOK DA NE BADE PROBLEM ZA HORATA.V NORMALNITE DARJAVI SMETKATA ZA TOK NE E PROBLEM ZA HORATA.KOMUNISTI PROSTI.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини