Светът се прощава с Нелсън Мандела

  • 10 декември 2013 08:53

  • 1203
  • 0
Светът се прощава с Нелсън Мандела
©

Десетки световни лидери, които иначе трудно биха застанали един до друг, се събират в Йоханесбург, за да кажат последно сбогом на големия борец за мир и равноправие Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския.

Възпоменателната церемония ще се състои на футболния стадион в Йоханесбург. Сред лидерите, които ще отдадат последна почит на Мандела, са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на Съединените щати - Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, Кубинският лидер - Раул Кастро и премиерът на Великобритания - Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., съобщава БНТ.

Президентът на Иран, Хасан Рохани, също е потвърдил присъствието си, което означава, че двамата с Обама може би ще се срещнат за първи път. Вчера южноафриканският парламент почете Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския със специално заседание.

В речта си вицепрезидентът Мотланте отбеляза значимостта на делото на първия тъмнокож президент на Южна Африка и изтъкна, че Мандела принадлежи на цялото човечество.

Първият чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст на 5 декември.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини