Плевнелиев във Виена: Имаме нужда от втора фаза на демократична консолидация

  • 04 декември 2013 20:01

  • 1549
  • 1
Плевнелиев във Виена: Имаме нужда от втора фаза на демократична консолидация
©

Демокрациите от региона на Балканите се нуждаят от подкрепа, за да не отстъпят от постигнатото с много усилия през годините на демократична трансформация. „Имаме нужда от нова, втора фаза, на демократична консолидация", каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в изказването си по време на Третата годишна среща на Центъра за глобален диалог и сътрудничество, която се провежда във Виена.

Държавният глава призова за дългосрочни инвестиции в основите на демокрацията - върховенството на закона, независимите и обективни медии, истинска пазарна икономика и ефективни публични институции, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Политически лидери, сред които председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и 42-рият президент на САЩ Бил Клинтън, представители на бизнеса и на академичните среди от цял свят обсъждат в австрийската столица предизвикателствата и възможните решения за бъдещето на Европа и Азия на глобалната сцена. Домакин на дискусията е президентът (1997-2002 г.) и председател на Центъра за глобален диалог и сътрудничество Петър Стоянов.
 
В изказването си на тема „Обединени действия за овладяване на глобалната криза от гледна точка на Балканите" президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното постави акцент върху перспективите и решенията за по-бързо следкризисно възстановяване на страните от Югоизточна Европа. Според държавния глава, кризата още веднъж е показала взаимната зависимост на икономиките в региона. „Когато ресурсите са ограничени, нуждата от регионално сътрудничество става още по-очевидна", подчерта президентът, който отново апелира в общ регионален приоритет да се превърнат търговията, както и изграждането на модерна транспортна и енергийна инфраструктура. 
 
Взаимната зависимост и свързаността на икономиките създават условия за нова фаза на интеграция и на Балканите тя вече се случва. „Един от уроците на кризата, които научихме, е, че ако започнем да мислим, да действаме и да работим заедно като регион, можем да променим правилата на играта", каза държавният глава.
 
Президентът отново заяви категоричната подкрепа на страната ни за европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното допълни обаче, че присъединяването към евроатлантическите структури не води автоматично до просперитет, до върховенство на закона и до демокрация - за тях трябва да се работи.
 
Кризата, с чиито последици се сблъскваме вече шест години, е възможност страните от региона да се поучат от допуснатите грешки. „Няма обаче бързи и лесни решения и готови рецепти за решаването на проблемите", коментира Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. „Да премахнем стените и ограниченията, да свързваме и да интегрираме нашите народи, култури и икономики - това е, което трябва да правим и ние вече го правим", подчерта още българският президент на форума. 
 
Във Виена президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще разговаря с федералния президент на Австрия д-р Хайнц Фишер и ще присъства на церемонията по удостояването на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с годишната награда на Центъра за глобален диалог и сътрудничество.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1549 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.05 | 11:15

1
ВСИЧКИ , управлявали през шибания преход към ЕС трябва да бъдат изметени ! БСП , ДПС , ГЕРБ , СДС и ДСБ / реф. блок / ! Това са главните виновници заедно с президентите / особено сегашния / за катастрофата и задънената улица на България ! СЪД и ПРИСЪДИ от НАРОДЕН СЪД !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини