ЕК: Правото на свободно движение е основно и трябва да се спазва

  • 27 ноември 2013 19:33

  • 1149
  • 0
ЕК: Правото на свободно движение е основно и трябва да се спазва
©

Правото на свободно движение е фундаментален принцип на европейските договори и трябва да бъде спазвано, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в телефонен разговор с британския премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., съобщиха от представителството на ЕК в България.

Камерън се е обадил вчера по телефона на Барозу, за да го информира за намеренията си по отношение на спазването от Великобритания на правото на свободно движение в ЕС. Използвах възможността да подчертая, че правото на свободно движение е фундаментален принцип на европейските договори и трябва да бъде спазвано. Същевременно отчетох намерението на Обединеното кралство планираните мерки да са в духа на европейското законодателство. Комисията може да коментира този въпрос в детайли едва когато бъде получено законодателно предложение от Обединеното кралство, заяви Барозу.

Принципът на свободното движение е един от най-ценените от европейските граждани. Съществуват ясни доказателства за икономическите ползи от свободното движение. Запознати сме и с предизвикателствата, до които то може да доведе, особено за местните общности и сектора на услугите. Европейските правила предвиждат ясни мерки за предотвратяване на недобросъвестни действия. Само преди няколко дни, в понеделник, Европейската комисия представи комуникация, съдържаща план от пет точки точно в тази насока. Това е всичко, което мога да кажа по въпроса за момента, каза още Барозу.
 

Последвайте канала на

БТА
1149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини