Българинът тегли кредити, за да си плаща сметките

  • 29 юли 2011 06:24

  • 2025
  • 1
Българинът тегли кредити, за да си плаща сметките
© Булфото

Проучване показва, че дамите са по-съвестни при погасяването на кредити.

Те бавят по-рядко вноските за разлика от мъжете, казва Неделчо Спасов, шеф на "Изи кредит". Около 14% от жените закъсняват с плащанията, докато при силния пол този процент е близо 18. И то въпреки че броят на дамите клиенти е по-висок. Обяснението е, че те са по-отговорни и дисциплинирани, пише "24 часа".

По-съвестни към дълговете си са и хората от малките населени места. Просрочените задължения на жителите на петте най-големи града са с около 15% повече от средното ниво за страната. Обяснението е, че в малките населени места хората не искат да си развалят доброто име пред съседите, ако не си плащат дълговете.

Жителите от Северозападна България също по-често се бавят с погасяването спрямо останалите области. Длъжниците със средно и висше образование са по-добри платци от останалите с почти 30%. С близо 60 на сто по-безотговорни към борчовете си са младите до 24 г. в сравнение с родителите си.

Всеки пети българин взема бърз кредит, за да си плати сметките, показва още проучването. Обикновено заемите са до 1000 лв. С парите хората се издължават за ток, парно, телефон. Най-много средства обаче се теглят за ремонт на дома. Търсят финансиране и дребни търговци, на които им трябват бързооборотни пари - като продавачи на сергии за плодове и зеленчуци или собственици на гаражни магазинчета, казва Спасов.

Независимо какъв е размерът на дълга обаче, може да се стигне до съдебно производство. Така дори и да имате задължение от 50 - 100 лв. към фирмите за бързи кредити, може да се окажете с описано имущество.

Напоследък такива фирми по-често се обръщат към съда, за да се справят с най-неизрядните си клиенти. Но признават, че го приемат като крайна мярка. "До съдебно производство се стига независимо от размера на заема, когато сме получили абсолютен отказ от плащане", обясни Валентин Гълъбов, шеф на "Ти Би Ай Кредит".

"Водим дела срещу някои клиенти, за да не се създаде усещане за безнаказаност, дори и сумите да са малки", каза и Неделчо Спасов.

От дружествата предупреждават, че ако се стигне до съдия-изпълнител, задължението се увеличава, защото освен сумата по кредита клиентът плаща и разноските по делото.

Някои компании използват и фирми за събиране на вземания. Обикновено това се случва, когато с длъжника не може да се осъществи връзка. Много хора сменят мобилния си телефон или адреса и не можем да ги открием, разказват от компаниите. Специализираните дружества за вземания имали богата база данни и възможности да ги издирват.

Продават се обикновено най-проблемните и най-старите дългове, които кредитиращите фирми почти са отписали. За каква сума могат да се освободят от тях, зависи какъв е размерът за събиране, от колко години са, какви са длъжниците. Обикновено цената на цесията тръгва от 5-10% и стига до около 30 на сто от размера на портфейла.

Някои компании залагат на друга тънкост - работят с консултанти, които отпускат заемите по домовете, откъдето събират и месечните вноски. По този начин те имат по-добро наблюдение върху длъжника, обясни Неделчо Спасов.

Освен това се залагало на превенцията - предварително се събира информация за кандидата, като се разговаря с негови съседи, приятели и познати.

Има и екзотични нужди, задоволявани от клиентите с бързи кредити.

Лиук Льо Пишу, изпълнителен директор на “БНБ Париба лични финанси”, обясни, че отскоро компанията му дава кредити за покупка на автомобили, АТВ, скутери и дори каравани освен традиционните стокови и парични.

Доста дами искали заеми и за разкрасяване, но за някои процедури получавали отказ. "Ти Би Ай Кредит" например финансират пластични операции с медицинска цел.

По данни на БНБ размерът на необслужваните заеми на небанковите финансиращи дружества към края на март 2011 г. е за 268,7 млн. лв. от общо 1,688 млрд. лв. отпуснати, което прави 15,9% дял. (Виж графиките в галерията).Година по-рано лоши са били 14,2 на сто от дадените кредити.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2025 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гяур

2011.07.29 | 06:52

1
Явлението описано в статията се нарча, познайте какво: ПОРОБВАНЕ !!!

Добави коментар

Водещи новини