Ще учим сърбите да усвояват европари

  • 23 ноември 2013 08:22

  • 1398
  • 5
Ще учим сърбите да усвояват европари
©

Съвети как да усвоят успешно средствата от предпресъединителните фондове и оперативните програми на ЕС получиха 10 сръбски кмета по време на семинар в подкрепа на трансграничното партньорство, организиран от "Трейс Груп Холд", информира в. Стандарт.

За нас е изключително важно как се развиват нашите съседи, а икономическият просперитет на региона е общо дело, заяви председателят на УС на "Трейс Груп Холд" АД Николай Михайлов. Българската компания се е доказала в Сърбия като отговорна и ние ценим факта, че при работата си у нас наема местни специалисти, което е изключително важно в момент на икономическа криза, подчерта кметът на Димитровград (Цариброд) Небойша Иванов. Двустранните срещи между бизнеса и местните власти от двете страни на границата ще се превърнат в традиция, обясни шефът на "Трейс интернешънъл" Николай Вълев.

Следващата съвместна среща на родните и сръбски кметове и бизнес ще бъде инвестиционен форум, на който съседите ще представят възможните инвестиционни проекти, които им предстоят и в които могат да се включат родни компании. Председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Пазарджик Тодор Попов сподели със сръбските си колеги научения опит от първия програмен период на европомощта у нас. Най-важния урок е, че работата по проектите е партньорска и държава, бизнес и общини трябва да си сътрудничат, подчерта той. Като минус отчете разделението на общините на "градски" и "селски" според големината им, което е оставило без достъп до еврофондове 1600 села у нас.

Тъй като като те са част от големи общини не покриват критериите в Програмата за развитие на селските райони, а като малки населени места - тези на ОП "Регионално развитие". Имаме уверението, че през новия програмен период 20% от средствата по ОПРР за градските общини ще могат да бъдат пренасочвани към прилежащите им села, каза Попов. Той посъветва сръбските кметове да подготвят проекти, да се координират на всички нива, да изработят ясно правила за управление на процесите и за контрол, институциите да споделят отговорностите за усвояване на евросредствата, да направят добър закон за обществени поръчки, който да не позволява много обжалвания и да инвестират в експерти.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1398 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
1

2014.01.29 | 00:39

5
sarbite ne umeiat li da kradat,che se nalaga nashite HAYDUTI da gi uchat???

2014.01.29 | 00:39

4
opravihte na6ite,sega opravete i sarbite,mnogo ima da gi gonim sarbite,sme6nizi

2014.01.29 | 00:39

3
По скоро ще ги учат как се крадат!
гошо

2014.01.29 | 00:39

2
Българските комунисти ще учат сръбските как се краде.Комедия.Европроектите имат задача да напълнят тлъстите гуши на националните предатели/васали-комунисти/докато се завърши разграбването на страната/било то България или Сърбия/.След като това бъде завършено този крадлив "елит" няма да бъде нужен и ще бъде унищожен.Схемата отдавна е разработена и работи перфектно.
С.Й.

2014.01.29 | 00:38

1
Много добра идея, но Тиквата не смее да стъпи в Сърбия, щото ще го върнат насам с краката напред, ако го съберат изобщо. Пък да прати Цецо крадецо, него не го бива за нищо, освен простите българи да обира.

Добави коментар

Водещи новини