Собствениците на офшорки влизат в регистър

  • 21 ноември 2013 07:17

  • 1517
  • 1
Собствениците на офшорки влизат в регистър
©

Всички офшорни компании, които оперират на нашия пазар, ще лъснат в публичен регистър заедно с имената на собствениците им. Мярката за осветляване на БГ икономиката ще бъде разписана в новия Закон за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици. Нормативният акт, изготвен от депутатите от ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на и Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, беше приет вчера на първо четене в парламента, пише в. Монитор.

„Лично поемам ангажимент между двете четения на законопроекта да внеса текст за създаването на такъв регистър”, обяви от трибуната Цонев, който е и шеф на бюджетната комисия в НС. Той уточни, че заимства подхода от британския премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., който преди дни обявил на форум с участието на 60 държави, че ще вкара в регистър офшорните компании на британския пазар. У нас пък въпросът с осветляването на лицата, които стоят зад регистрирани в данъчни оазиси фирми, беше повдигнат покрай гръмналите скандали с офшорките на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в Кипър. От разкритата информация стана ясно, че в битието си на бизнесмен държавният глава е отклонявал към тези компании милиони левове в комбина с олигарха Иво Прокопиев. Като собственик на такава кипърска фирма преди две седмици изплува и експремиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Към офшорните зони изтичат сериозни парични потоци. Добре е както властите, така и обществеността да са наясно с регистрираните в тях компании”, мотивира Цонев предложението си за публичен регистър. Най-крупни парични операции у нас са реализирани точно от регистрирани в Кипър офшорки – 2,2 млрд. евро цитира статистиката по време на дебатите червеният депутат Румен Гечев. Вторият данъчен рай в класацията бил Люксембург с инвестирани у нас 1,6 млрд. евро и трета Швейцария с 1,2 млрд. евро. Според Гечев голяма част от приватизацията се е извършила именно чрез офшорни компании, чиито собственици останали неясни.

Както „Монитор” писа, със законопроекта се поставят куп бариери пред регистрираните в офшорни зони компании. Те няма да бъдат допускани до търгове за концесии и обществени поръчки, ще бъдат отрязани от участие в кредитни институции, застрахователни компании, пенсионни и здравни фондове, медии, мобилни оператори, професионални спортни клубове, както и да извършват дейности в тези сфери. Ще им бъде забранено още да търгуват с ценни книжа, горива, алкохолни и тютюневи изделия. Компаниите с неясен капитал няма да бъдат допускани и до приватизационни сделки, както и до дейности от голямо обществено значение като производството и разпределението на електричество, водоснабдяването и топлоснабдяването, сметосъбирането, както и хазарта. Вчера беше постигнат консенсус към дългия забранителен списък между двете четения да се включи и покупката на земеделска земя.

Преди окончателното приемане на закона ще се разпишат и много по-сериозни санкции уточни Цонев. Те са свързани с предвидените изключения, при които офшорни фирми ще бъдат допускани до забранените дейности, като например ако са част от група с регистрирана в България компания майка, чиито собственици са известни. Така при предоставянето на лъжливи документи за наличие на подобни обстоятелства глобата ще скочи от предварително предвидените до 500 000 лв. на поне 1 млн. лв., зарече се шефът на бюджетната комисия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1517 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.21 | 07:55

1
а сетиха се,или ги натиснаха. ами това което се изнесе от България могат ли да го върнат.сигурен съм че има оставена вратичка.защо ли не им вярвам.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини