Галактиката е пълна с обитаеми планети

  • 18 ноември 2013 14:28

  • 3321
  • 4
Галактиката е пълна с обитаеми планети
©

От момента, в който бе изведен в орбита през 2009 г. космическият телескоп „Кеплер" буквално промени представата ни за Вселената.

Търсачът на екзопланети (планети извън Слънчевата система) откри 134 свята в 76 звездни системи, чието съществуване вече е потвърдено. Сред откритията са и други 3538 „планети-кандидати", които чакат потвърждение (според учените шансът за това е 90%).

Използвайки събраните от „Кеплер" данни група астрономи от Университета на Калифорния в Бъркли пресметнаха, че 22% от подобните на Слънцето звезди в Млечния път имат „земеподобна" планета в своята система. В абсолютни цифри това означава, че в нашата галактика има около 11 млрд. потенциално обитаеми планети като Земята. Ако бъдат взети предвид други изследвания за броя на земеподобните планети около звездите червени-джуджета, консервативната оценка за броя на обитаемите светове в Млечния път може да достигне 40 млрд, пише сп. "Обекти".

Това е изключително добра новина и надхвърля дори очакванията на най-големите оптимисти сред писателите фантасти. Допълнителна „екстра" от актуалното изследване е, че най-близкия свят като Земята трябва да се намира буквално в нашия „галактически квартал". Според съавтора на проучването Ерик Петигура новите данни сочат, че най-близката земеподобна планета около звезда подобна на Слънцето, трябва да се намира на около 12 светлинни години от нас.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3321 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Кръв без чест

2013.12.03 | 11:04

2
Да намерим една на негрите и арабите ама по далечна!
африканец

2013.12.03 | 11:05

4
добре, ще махнем негрите и арабите, ама кво ш прайм с тапанарите като теб?
shatterer

2013.12.03 | 11:04

3
Хубаво, ама няма пари за да ги закараме чак до там..........най-много до луната и от там да се оправят!

2013.12.02 | 23:51

1
Сега остава човечеството да си извади глават от пясъка и да започне да мисли по друг начин- за бъдещето и да развива технологиите, а не да позволява на тези които го заробват да спира развитието. Затова няма нужда от парите, няма смисъл от религиите и разделението на държави. Планетат е една и бъдещето ни е общо. Може би след време когато в бъдещето гледат в миналото ще е както ние сега гледаме в миналото когато са живеели рицарите.

Добави коментар

Водещи новини