ЕК: Бежанците в затворени центрове само в извънредни случаи

  • 14 ноември 2013 14:30

  • 1293
  • 0
ЕК: Бежанците в затворени центрове само в извънредни случаи
© булфото

Европейската комисия настоя днес бежанците и имигрантите от държави извън Европейския съюз да бъдат въдворявани в центрове от закрит тип само в извънредни случаи.

Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, коментира тази тема на фона на днешното решение на Европейския съд, потвърдило честите прояви на недопустимо отношение към бежанците и имигрантите в Гърция. По-рано днес съдът постанови, че е възможно имигранти или бежанци, пристигнали в ЕС през гръцката граница, да потърсят и получат статут на пребиваване в друга държава от Общността (в случая - Германия). Черконе препоръча бежанците, пристигащи в ЕС, да бъдат настанявани в центрове от открит тип, а не в закритите, където условията са сходни със задържане в затвор. Той добави, че от държавите от ЕС се очаква в срок от шест месеца да се произнасят по молбите на имигрантите, поискали трайното си устройване на тяхна територия. Говорителят отбеляза, че в изключителни случаи тези срокове могат да бъдат удължени до осем месеца.

По думите на говорителя е редно в затворените центрове да бъдат настанявани единствено онези имигранти и бежанци, за чийто живот съществува опасност - поради отправени към тях заплахи, ако са жертви на трафик на хора, ако са преследвани. Черконе добави, че имигрантите и бежанците следва да бъдат настанявани в достойни и човешки условия. Говорителят уточни, че ЕС разполага с неизползвани средства за пригодяването на съоръжения (сгради и площи) за миграционни центрове от открит тип.

Попитан дали все още ЕК държи да не се използва изразът незаконни (нелегални) имигранти, говорителят отбеляза становището на еврокомисаря Малмстрьом, според която никое човешко същество не е незаконно. Затова се избягва определението "незаконни имигранти", използваме "нередовни имигранти", поясни той.

Последвайте канала на

БТА
1293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини