Археолози се натъкнаха на дървен кладенец и пещ на 1600 години

  • 12 ноември 2013 14:16

  • 1508
  • 0
Археолози се натъкнаха на дървен кладенец и пещ на 1600 години
©

Кладенец на 1600 години и зазидана пещ за подово отопление откриха археолози при разкопки в късноантичната крепост "Ковачевско кале" край Попово.

Според археолозите кладенецът е бил елемент от частично разкрита баня, като се е намирал в едно от най-крайните помещения на сложната по своята структура многоделна сграда, пише inews.bg.

Той не иззидан, а е бил направен от монолитни каменни блокове. Няколко метра на север от кладенеца археолозите успяха да разкопаят цялостно и помещение от 5,30 кв. м, от което се е захранвала пещта на банята, т.нар. префурниум.

Пещта е затопляла с горещия въздух чрез сложна система от различни по размер и диаметър подови и стенни глинени тръби, поне две от помещенията на банята – басейна с топлата вода (тепидариум) и басейна с горещата вода (калдариум).

С разкриването на кладенеца и префурниума на термите на този късноримски укрепен град археологическите проучвания, ръководени от проф. д-р Иванка Дончева от Великотърновския университет и Владимир Стойков от община Попово, завършиха.

Те бяха изключително резултатни и наситени с открития.

Научното публикуване на резултатите ще даде сериозен принос в развитието на късноримската археология в България, смятат научните работници.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини