Първите скотовъдци в света били древните китайци

  • 08 ноември 2013 21:35

  • 2423
  • 0
Първите скотовъдци в света били древните китайци
©

С помощта на зъби и части от долна челюст на крава палеонтолози успяха да изяснят, че древните китайци са започнали да отглеждат едър рогат добитък най-малко преди 10.6 хиляди години назад. Това позволява на Китай да се конкурира с Близкия Изток за титлата "люлка на едрия рогат добитък" в света, става ясно от статия, публикувана в списание Nature Communications.

"Тази находка е уникална. Тя ни подсказа, че както при случаите с кучетата и свинете, опитомяването на крави и бикове е сложен и многоетапен процес, а не някакво „мигновено" събитие. Това е един много интересен пример за "сливане" на няколко дисциплини в едно изследване. Ние бяхме заинтересовани от драскотина върху зъб на крава, а радиовъглеродното датиране и ДНК-то ни помогнаха да определим значението на тези останки за историята на скотовъдството", казват авторите на статията от университета в Йорк, Великобритания.

Експертите са изучавали останките на животни, открити в североизточната част на Китай през последните години. Тяхното внимание е било привлечено от челюст на крава, заровена в земята около края на каменната ера. Авторите на изследването отбелязват, че износването на зъбите при това животно като цяло не съответства на начина, по който се разрушават зъбите на останалите диви преживни животни.

Когато палеонтолозите са сравнили намереното със зъбите на домашни крави, те са установили, че "моделът на драскотините" върху тях е идентичен. Това означава, че челюстта и зъбите са принадлежали на животно, което е опитомено от древните жители на Китай. След като направили това заключение, авторите са опитали да „разчетат" генетичния произход на животното и да определят точната му възраст.

ДНК анализът показал, че животното не е свързано с „братовчедите си" в Близкия Изток, които са били опитомени преди повече от 10 000 години назад. Отчитайки радиовъглеродната й възраст, 10660 години, можем да се каже, че едрият добитък е бил опитомен приблизително по едно и също време и в Китай, и в Близкия Изток, обобщават авторите на изследването.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2423 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини