ОЗХО: Сирия желае химическият й арсенал да бъде унищожен в чужбина

  • 05 ноември 2013 21:25

  • 734
  • 0
ОЗХО: Сирия желае химическият й арсенал да бъде унищожен в чужбина
©

Сирия желае нейният арсенал от отровни и нервнопаралитични газове да бъде унищожен в чужбина, защото в страната има гражданска война. Това заяви днес генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу на заседание на нейния изпълнителен съвет, предаде АП.

По думите му правителството на Сирия се е позовало на "практически трудности" заради сраженията в страната и нейните "ограничени възможности" като основания за унищожаването на химикалите в чужбина. До 15 ноември изпълнителният съвет на ОЗХО трябва да одобри плана за Сирия като част от графика за унищожаването на нейния химически арсенал до средата на 2014 г. Засега не е известно
къде извън Сирия би могло да се извърши обезвреждането на сирийските отровни и нервнопаралитични вещества. Норвегия официално отхвърли предложението това да стане на нейна територия и никоя друга държава не е изявила желание, посочва АП.

Юзюмджу каза още, че тази седмица в централата на ОЗХО в Хага пристига сирийска делегация за обсъждането на окончателните подробности по ликвидирането на химическия арсенал на Сирия, допълва ИТАР-ТАСС. Той информира, че през ноември в Сирия продължават проверките от "процеса по унищожаването на химическо оръжие от категория 3" и на инсталациите и сградите за неговото
производство. Към "категория 3" спадат боеприпасите, които не са заредени с химикали. Досега Сирия е докладвала за 99 такива бойни глави, унищожени на един обект, а предстои да бъдат унищожени още 55 на друг обект, каза шефът на ОЗХО.

В Ню Йорк специалният координатор на съвместната мисия на ООН и ОЗХО по ликвидирането на сирийския химически арсенал Сигрид Кааг докладва днес пред Съвета за сигурност на ООН за развитието на процеса. По думите на дипломат, присъствал на срещата с нея, Кааг е съобщила, че засега всичко върви по план. След краткия устен доклад, преминал при закрити врата, Кааг е взела участие в заседание на Съвета за сигурност, което също е закрито за медиите. На това заседание на 15-членния изпълнителен орган е присъствал и сирийският посланик в ООН Башар Джаафари.

ИТАР-ТАСС цитира изявление на руския посланик в ООН Виталий Чуркин, че Москва разглежда различни варианти за своето участие в операцията по унищожаването на сирийския химически арсенал, но че това участие няма да бъде пряко.

Последвайте канала на

БТА
734 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини