Експерт: Няма как прогнозните сметки за парно да отпаднат веднага

  • 04 ноември 2013 10:33

  • 905
  • 0
Експерт: Няма как прогнозните сметки за парно да отпаднат веднага
©

Сметката за парно и за топлата вода ще се разпределя равномерно през отоплителния сезон и през годината с новата Наредба за топлоснабдяването.

Това обясни в интервю за БНР Димитър Куюмджиев, директор на Дирекция "Сигурност в енергоснабдяването" в Министерството на икономиката и енергетиката. Той обаче посочи, че няма как прогнозните сметки да отпаднат веднага: "Те ще изчезнат постепенно, когато се въведе от всички клиенти на Топлофикация ежемесечно отчитане на уредите за разпределение или когато всички уреди станат с дистанционен отчет. Това изисква време. Засега болшинството от жилищните сгради ще се разпределя топлината чрез дялово разпределение, т.е. един път годишно ще се прави изравнителна сметка. Единственото, което е характерно, е премахнато – вече няма да има дялово разпределение като процент, а се използва прогнозното количество топлина, което всеки клиент е потребил през предшестващия отоплителен сезон. Това е реално количество топлина, което не се оспорва от потребителите след окончателната изравнителна сметка и не зависи от потреблението на останалите. Така че ако някой в дадена сграда заяви нулево потребление, а в последствие се окаже, че той е потребявал топлоенергия, тя няма да се разпределя на останалите. Основната цел на работната група беше да се постигне колкото е възможно по-висока предвидимост на сметките на всеки клиент на Топлофикация", заяви още Куюмджиев.

"Основната промяна е по отношение на определянето на сградна инсталация, която събужда толкова много спорове понякога. Сега има два изчислителни варианта, един с фиксиран процент и един с реално измерване от правоспособна фирма, посочи Куюмджиев. По думите му ежегодно ще се определя дела на сградната инсталация. В наредбата проблемът с кражбите не може да се реши по отношение на отоплението. По отношение на топлата вода има съществено изменение и то се състои в това, че в наредбата е засилен натискът между тези абонати на топлофикационните дружества, които до този момент отказват да монтират водомери за топла вода. Предвидено е, когато има разлика в общия водомер за сградата и отделните водомери – тази разлика се начислява само на тези, които нямат монтирани водомери за топла вода. Искаме да принудим хората, които не са монтирали водомери или техните са с изминал срок на годност, не са проверени, да го направят това, като на всички им се дава по 3 месеца предизвестие", коментира още Куюмджиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини