Адемов: Увеличаването на пенсионната възраст няма алтернатива

  • 01 ноември 2013 11:43

  • 2108
  • 3
Адемов: Увеличаването на пенсионната възраст няма алтернатива
©

България се намира в 10-те най-застаряващи държави в света. Демографската криза  в страната се задълбочава.  Дългосрочните прогнози се лоши. Замразяването и вдигането на възрастта за пенсиониране ще е група грешка пред партньорите ни от ЕС. Какви са реалните промени на правителството и какво се първи в тази сфера. този въпрос зададе Светлана Ангелова от ГЕРБ от парламентарната трибуна към социалния министър Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

Адемов заяви, че е важно да се има предвид, че няма да се променя пенсионната система. Намеренията на правителството са категорични. Факт е, че сме на 10 място в света по застаряване. Броят на населението над 65 г. е 1 400 000 души, проблем е и относително високият дял на населението от 0 до 14 години. Увеличаването на пенсионната възраст няма алтернатива. Приходите от вноски покриват едва половината от средствата за пенсиите. Пенсионната система трябва да се актуализира.

Министерство подкрепя преустановяване на пенсиониране на най-масовата категория труд - трета. За 2014 пенсиониране се придобива 60 години при жените и 63 при мъжете и 34 години трудов стаж за жените. Предлага се да се въведе т.нар . швейцарско правило, което ще позволи да се актуализират пенсиите на 1 юли, обясни той.

На въпрос на Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко от ГЕРБ как правителството на Орешерски възнамерява да изпълни една устойчива пенсионна система и увеличаването на пенсионната възраст за трета категория труд, Адемов отговори, че през последните години всички мерки, които са предприемали правителствата са били на изхода на системата, а е трябвало да са на входа и на изхода. "Това е довело до един дисбаланс в пенсионната система. България отдавана е изпреварила по отношение на възрастта европейските страни", каза още той. "Ние смятаме, че в България повишаването на ефективната възраст за пенсиониране на третата категория труд са изпреварели тези от ЕС. Ние ще потърсим консултации в това отношение, а няма като вас да нарушаваме едностранно спогодбите с Европа. Трябва да санкционираме с всички усилия лошите практики, заяви още социалният министър и помоли Младенов, ако има някакви сигнали за злоупотреби с инвалидни пенсии да му ги предаде.

В реплика Младенов заяви, че Адемов извършва неща, с който не е съгласен, и след години това ще доведе до фалит на пенсионната система. Допълнителните 2 млрд. лева от данъците на българите ще отидат за покриване на дефицита в системата на държавното обществено пенсиониране. Когато се спират реформи, тази система ще се фалира и ще се обречете както сегашните, така и следващите пенсионери на ниски пенсии, каза още бившият социален министър.

Последвайте канала на

2108 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Slugi

2013.12.13 | 07:08

3
Като са толкова различни от ГЕРБ защо продължават всички дянковски простотии плюс тяхното безцеремонно крадене?
hjk

2013.12.13 | 07:08

2
Като намерите начин да осигурите работа за народа, да намалите раждаемостта на ромите, работещите да получават по-добри доходи, да разкарате монополите и мафиотското управление, както на държава, така и на фирмите предлагащи заетост. Тогава ще има млади българи (не роми), които ще си плащат данъците, работодателите няма да плащат минимални осигуровки и ще има пари за всички, а не само за вас!!!

2013.12.13 | 07:07

1
Преди 25 години напуснах кочината която създавахте с "братята" си от СССР. Успях и децата си да спася от вас а вие след 25 години ще чакате на циганите да ви плащат данъци защото няма да остане нито 1 българин с изключение на политическите слепци. Изяжте се помежду си политически трупове и мутри ненаситни. Жалко за честните хора които страдат заради вас.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини