Обама ще представи през септември план за подпомагане на икономиката

  • 16 август 2011 06:59

  • 1064
  • 0
Обама ще представи през септември план за подпомагане на икономиката
©

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият обяви, че ще представи конкретен план за подпомагане на икономиката, когато Конгресът се върне от почивка през септември, предаде Ройтерс.

"Когато конгресмените се върнат през септември, ще представя съвсем конкретен план за подпомагане на икономиката, за създаване на работни места и контролиране на бюджетния дефицит", заяви Обама в Айова в първия ден от тридневната си обиколка с автобус в три щата на Средния запад.

Преди това в Кенън фолс, Минесота, президентът на САЩ разкритикува позицията на Републиканската партия, която е против увеличаване на данъците за най-богатите американци, за да се намали бюджетният дефицит и равнището на държавния дълг.

Обама защити изразената вчера позиция от инвеститора милиардер Уорън Бъфет, който призова правителството на САЩ да вдигне данъците за богаташите в статия в "Ню Йорк таймс" под заглавие "Спрете да глезите супербогатите".

Бъфет се обяви за повишаване на ставките за домакинствата с облагаем доход от над 1 милион долара и допълнително увеличение за американците, печелещи 10 милиона долара или повече.

Обама ще участва днес в земеделски форум в Пеоста, Айова, а в сряда - в срещи с граждани от Аткинсън и Алфа в Илинойс.

Говорителят на Белия дом Джей Карни отрече обиколката да е предизборна кампания. По думите му целта й е президентът да се запознае с мнението на американците за икономиката и начините за насърчаване на заетостта. Според наблюдателите обаче обиколката е политическо контранастъпление срещу републиканците, които през последните дни засилиха кампанията си, за да му отнемат поста догодина.

Обама пътува с нов брониран автобус на стойност 1,1 милиона долара. Той е черен, със затъмнени стъкла, пълен с електроника, която гарантира сигурност и защитени комуникации, и има сигнални синьо-червени светлини отпред и отзад. Сикрет сървис се сдоби неотдавна с два такива автобуса. Досега службата за охрана наемаше транспортните средства за подобни обиколки из страната.

Двата нови автобуса ще бъдат на разположение през предизборната кампания на Обама и на неговия републикански съперник, когато той бъде определен. Тъй като те са собственост на правителството на САЩ, нито един от кандидатите няма да има право да лепи предизборни плакати по тях.

Служители по сигурността отказаха да съобщят подробности за системата за сигурност на "Звяра" (The Beast), както наричат автобуса, за който се твърди, че може да издържи на ракетен обстрел или химическа атака.

Последвайте канала на

БТА
1064 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини