С над 50% е поскъпнала захарта от началото на годината

  • 14 август 2011 14:08

  • 957
  • 0
С над 50% е поскъпнала захарта от началото на годината
©
От началото на годината захарта е поскъпнала с над 50 %. Обяснението, че това се дължи на високи борсови цени не е състоятелно, защото тези цени са стабилни, обяви пред БНР журналистът Крум Благов.

Той автор на разследване по темата за цените на захарта.

"Или има картелно споразумение, или е установен монопол върху вноса на захар, тъй като България не може да произведе достатъчно захар за своите нужди. Най-голямата вносителка в България на бяла захар е Гърция. Именно от Гърция влиза захар, която според мен е на нормални цени, а в България се продава супер скъпо, защото има съгласуване между играчите", заяви журналистът.

Благов обясни, че основава тези свои твърдения на общодостъпни източници, но държавните контролни органи трябва да проверят данните.
 
 
Григор Ковачев от Съюза на производителите на захар заяви, че механизмът, по който суровината се внася, не може да бъде променен, тъй като суровата тръстикова захар е борсова стока. Тя се купува от две борси в света и лесно може да бъде проверено дали съответните заводи у нас са в нарушение, допълни той. Според него изследванията на Благов засягат търговията с бяла захар, но не и търговията на произвежданата от българските захарни заводи захар. Дали има картел може да се разбере, като бъдат проверени търговците, а не производителите, уточни Ковачев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
957 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини