Заподозряха наличие на захарен картел

  • 05 август 2011 09:44

  • 1517
  • 2
Заподозряха наличие на захарен картел
©

Необосновано високи цени на захарта за обикновения потребител у нас е установил анализ на финансовото министерство, пише "24 часа" .

Според запознати идната седмица вицепремиерът и Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи ще го представят на Комисията за защита на конкуренцията.

Неговите експерти установили "странна ножица" между цените на едро и на дребно, както и "ясно изразена нечувствителност от световните борсови цени", казват запознати с доклада. Простичко казано, това означава, че захарта в магазините не следва движението на цените по световните борси. А цените на производител, респ. вносител, не са се увеличили, докато тези на дребно най-напред са падали, а след това са скочили.

"Според нас в анализа има данни, които могат да послужат за образуване на предварително производство", каза източник от финансовото министерство.

Официално от ведомството на Дянков вчера само потвърдиха, че имат анализ, и резултатите ще бъдат обявени до седмица.

Експертите му проследили движенията на цените по световните борси. Те установили, че поскъпването там е започнало от началото на 2009 г. и в края й нерафинираната захар стигнала 600 долара за тон, а рафинираната - 700 долара. В същото време цената у нас намалявала и за 2010 г. била между 1,36 и 1,39 лв. за кило на едро. Тази година обаче започнал рязък скок и килограм захар на едро стигна 2,23 лв. през юли, а на дребно върви по 2,50 лв. Така поскъпването за 7 месеца е 58%, пише още в доклада.

Сравнение със съседни държави показало, че по преизчислени в евро цени захарта у нас върви по 1,20 евро килото, докато в съседна Гърция - 85 евроцента.


"Единственият орган, който може да установи монополно или господстващо положение, е Комисията за защита на конкуренцията", каза наскоро министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи по време на парламентарния контрол.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1517 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Грудев

2011.08.05 | 11:59

2
След захарта що не минете и на олиото. Но каква файда, Вие взимате подкупи, то е ясно - ще проверите, ще видите, че има и ще кажете публично - Няма нарушения! Тая песен не е нова, тя е мнгоо стара.
burgas

2011.08.05 | 10:03

1
a be teia pak se praviat na glupavi kato znaiat koi e nai golemia vnositel na zahar v BG,Grisha Ganchev.

Добави коментар

Водещи новини