-
17 октомври 2013 15:26
- 11808
- 16
Производители масово мамят потребителите, като им пробутват ментета за телешки колбаси, е установила проверка на в. “Марица”. На голяма част на етикетите на уж телешките салами обикновено е посочен следния състав: свинска мазнина, пилешки кожи, свинско месо, оцветители, консерванти и химикали от Менделеевата таблица - дифосфати, мононатриев глутамат, натриев дифосфат и полифосфат.
На етикетите са отразени и поредица от Е-та: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252 и др. На друг телешки колбас пише, че има свинско и птиче месо, емулсия от свински кожички, картофено нишесте, соев протеин, и няколко Е-та. На друга марка под името телешки е отбелязан състав: птиче, свинско и говеждо месо, желиращ агент, оцветител кармин и др.
В тип Хамбургски пък има птиче и свинско месо и задължителните Е-та 450,452, 316, 250 и др. В кренвирши - механично отделено пилешко месо, емулсия от свински кожички, вода, стабилизатор, натриев нитрит, картофено нишесте, соев протеин и следи от глутен. На нито един от етикетите не е посочено съотношението на отделните съставки, което е задължително според изискванията за етикетиране на хранителните продукти. Един от производителите на ментета прави агресивни реклами по телевизията на своите продукти, пише "Марица".
Специалисти от Университета по хранителни технологии обясниха, че една от стандартните съставки на тези колбаси, както и на кренвиршите, е машинно обезкостеното месо. То се нарича още прат (месокостен хомогенат) и “баадер” (едро изцедено месо на късове).
Месокостните хомогенати се добиват от предварително ръчно изчистени от месото кости от птици или топлокръвни кланични животни. Те съдържат основно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан. В тази фракция попада и значително количество фино раздробена костна тъкан. Технолозите са категорични, че месокостните хомогенати не са подходящи за производство на една широка гама месни продукти, тъй като тяхната консистенция няма изискваното качество за влагане в по-качествени месни продукти.
Освен това проблем при ползването им се оказва възможността за развитие на синдрома Кройцфелд-Якобс, по-известен като болестта Луда крава.
В кренвиршите се влага и механично сепарирано месо - MSM. MSM се определя като богато на мазнини, когато е произведено от свинско месо и богато на сухожилия, когато е произведено от птиче и говеждо месо. При неговото производство силно се нарушава целостта на месото (тъкани и клетки) и качеството на продукцията силно се понижава. Добрата практика препоръчва ползването на MSM да не е повече от 20% в крайния продукт, но това нито един производител не се отбелязва на опаковките.
Както всяко друго месо, така и пилешкото, свинското и говеждото, което се влага в колбасите и кренвиршите, са обект на гнилостни процеси, ако не са спазени санитарно-хигиенните изисквания за производство и съхранение на продукцията. Ако на някакъв етап от производството има неизпълнение на добрите практики в нея могат да се установят патогенни микроорганизми - салмонела, листерия, стафилококи и др.
От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че започват поетапно проверки в производствените бази на няколко месопреработватели, а след това и в търговската мрежа. От контролния орган обясниха, че нямало проблем в телешки колбас да има свинско и птиче месо, но трябвало задължително да се отбележи процентното съдържание на етикета.
Някои производители използвали вратичка в Закона за храните и влагали различни от рецептите суровини в колбасите, но за сметка на това пишели, че те са тип от определен вид.
Е250 или натриев нитрит е консервант, който се влага при всички колбаси. Целта на тази добавка е да подтисне евентуално развитие на опасния микроорганизъм Clostridium botulinum. От друга страна, Е250 е потенциален канцероген, забранен за употреба в много страни. Той може да се комбинира с други химични съединения в стомаха на хората и да формира нитрозамин - субстанция, която предизвиква рак при лабораторно изпитвани животни.
Последвайте канала на
Свързани новини
Разкриха незаконно предприятие за месо
21 юли 201113:34
Засилен контрол по границите ни и в странат заради контрабанда с месо
11 юли 201107:55
Откриха 18 кг конско месо без документи
30 юни 201114:46
Иззеха месо без документи за произход
16 юни 201114:51
Салами, сладкиши и дъвки носят рак
13 септември 201409:10
България е най-големият вносител на „суха кръв“ в Европа
12 март 201410:07
Внимание! Преяждаме заради опасна добавка
23 ноември 201306:30
Йънг Бойс се включва в битката за Сангаре
Георги Иванов направи равносметка за 2024 година
Интер 0:0 Комо, начало на мача
Искренов: Генчев изглежда направи сам избора си! Нещата в Левски се оправят, дано ЦСКА направи хубав стадион
ЦСКА - София обяви лагер в Турция, "червените" уредиха контрола с участник в ШЛ
Равностоен сблъсък в Белград, дисквалифицираха Петрушев
Коментари 16
Добави2014.09.14 | 17:58
2014.09.14 | 17:57
2014.09.14 | 11:07
2014.09.13 | 13:18
2014.09.13 | 12:10
2014.09.13 | 12:10
2014.09.13 | 11:29
2014.09.13 | 11:28
2014.09.13 | 11:28
Добави коментар
Водещи новини
Наталия Киселова: В момента е много трудно да кажем кои са на власт и кои са в опозиция
23 декември 202419:48
ДДС за ресторантьорите скача с 11% в полунощ на Нова година: значи ли това и по-високи цени за клиентите на заведенията?
23 декември 202417:48
Майката на изчезналия Ники: Отвлечен е, кучето му е прекалено чисто, за да е било в гората
23 декември 202418:59
Проф. Тодор Кантарджиев: Полово предаваните инфекции в 90% са причина за безплодие в семействата у нас
23 декември 202418:55
Кардиологът проф. Георгиев с призив: Махнете солта от масата си
23 декември 202417:54
Водещите новини! Съдия: Без ясен отговор за „Осемте джуджета“ не е приемливо Сарафов да бъде избран. Рюте вижда опасност за сигурността на НАТО
23 декември 202418:59
Германия даде на Украйна ракетни установки и системи за ПВО
23 декември 202419:15
Първата част от украинския легион, сформиран в Полша, замина за Украйна
23 декември 202419:29
Мат Гейц е плащал десетки хиляди долари за наркотици и секс, включително и на 17-годишна
23 декември 202418:47
2014.10.30 | 14:26