Телешките салами - бъркоч от свинска мазнина и пилешки кожи

  • 17 октомври 2013 15:26

  • 11806
  • 16
Телешките салами - бъркоч от свинска мазнина и пилешки кожи
©

Производители масово мамят потребителите, като им пробутват ментета за телешки колбаси, е установила проверка на в. “Марица”. На голяма част на етикетите на уж телешките салами обикновено е посочен следния състав: свинска мазнина, пилешки кожи, свинско месо, оцветители, консерванти и химикали от Менделеевата таблица - дифосфати, мононатриев глутамат, натриев дифосфат и полифосфат.

На етикетите са отразени и поредица от Е-та: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252 и др. На друг телешки колбас пише, че има свинско и птиче месо, емулсия от свински кожички, картофено нишесте, соев протеин, и няколко Е-та. На друга марка под името телешки е отбелязан състав: птиче, свинско и говеждо месо, желиращ агент, оцветител кармин и др.

В тип Хамбургски пък има птиче и свинско месо и задължителните Е-та 450,452, 316, 250 и др. В кренвирши - механично отделено пилешко месо, емулсия от свински кожички, вода, стабилизатор, натриев нитрит, картофено нишесте, соев протеин и следи от глутен. На нито един от етикетите не е посочено съотношението на отделните съставки, което е задължително според изискванията за етикетиране на хранителните продукти. Един от производителите на ментета прави агресивни реклами по телевизията на своите продукти, пише "Марица".

Специалисти от Университета по хранителни технологии обясниха, че една от стандартните съставки на тези колбаси, както и на кренвиршите, е машинно обезкостеното месо. То се нарича още прат (месокостен хомогенат) и “баадер” (едро изцедено месо на късове).

Месокостните хомогенати се добиват от предварително ръчно изчистени от месото кости от птици или топлокръвни кланични животни. Те съдържат основно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан. В тази фракция попада и значително количество фино раздробена костна тъкан. Технолозите са категорични, че месокостните хомогенати не са подходящи за производство на една широка гама месни продукти, тъй като тяхната консистенция няма изискваното качество за влагане в по-качествени месни продукти.

Освен това проблем при ползването им се оказва възможността за развитие на синдрома Кройцфелд-Якобс, по-известен като болестта Луда крава.

В кренвиршите се влага и механично сепарирано месо - MSM. MSM се определя като богато на мазнини, когато е произведено от свинско месо и богато на сухожилия, когато е произведено от птиче и говеждо месо. При неговото производство силно се нарушава целостта на месото (тъкани и клетки) и качеството на продукцията силно се понижава. Добрата практика препоръчва ползването на MSM да не е повече от 20% в крайния продукт, но това нито един производител не се отбелязва на опаковките.

Както всяко друго месо, така и пилешкото, свинското и говеждото, което се влага в колбасите и кренвиршите, са обект на гнилостни процеси, ако не са спазени санитарно-хигиенните изисквания за производство и съхранение на продукцията. Ако на някакъв етап от производството има неизпълнение на добрите практики в нея могат да се установят патогенни микроорганизми - салмонела, листерия, стафилококи и др.

От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че започват поетапно проверки в производствените бази на няколко месопреработватели, а след това и в търговската мрежа. От контролния орган обясниха, че нямало проблем в телешки колбас да има свинско и птиче месо, но трябвало задължително да се отбележи процентното съдържание на етикета.

Някои производители използвали вратичка в Закона за храните и влагали различни от рецептите суровини в колбасите, но за сметка на това пишели, че те са тип от определен вид.

Е250 или натриев нитрит е консервант, който се влага при всички колбаси. Целта на тази добавка е да подтисне евентуално развитие на опасния микроорганизъм Clostridium botulinum. От друга страна, Е250 е потенциален канцероген, забранен за употреба в много страни. Той може да се комбинира с други химични съединения в стомаха на хората и да формира нитрозамин - субстанция, която предизвиква рак при лабораторно изпитвани животни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11806 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
bat pan4o

2014.10.30 | 14:26

16
всичко в големите търговски вериги е менте-вино бира месо салами хляб шоколади уиски и т.н-просто не купувам от там особено ако е на промоция-само рибата дето сам си я ловя е истинска и виното и ракията дето сам си ги правя.зеленчуците и плодовете още стават но от частници само
Ded men

2014.09.14 | 17:58

15
Отровихте ни бе пе.....али
БАЙ ГАНЬО

2014.09.14 | 17:57

14
ИЗБЯГВАМ ДА КУПУВАМ ХРАНИТЕЛНИ И НЕХРАНИТЕЛНИ СТОКИ ПРОИЗВЕДЕНИ В БГ!В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА ВСИЧКО Е ДАЛАВЕРА И ИЗМАМА.

2014.09.14 | 11:07

13
Не може обикновения българин да се бори с тези производители,освен да не купува.Вече всички мои познати и аз разрешихме този проблем веднъж за винаги.САМО МЕСО,А КАЙМАТА СЕ МЕЛИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ.Да знаете каква разлика от купената ''кайма''.ВКУС,АРОМАТ НА ИСТИНСКО ЯСТИЕ.Само бойкот на такива ''производители''.
Oмбре

2014.09.13 | 13:18

12
Не вземе ли мерки държавата политиците ще останат без електорат.Българският"производител" е нагъл тарикат и хитрец и не го интересува какво следва от неговата алчност.Много сурови закони и големи глоби се изискват за да се озапти тази алчност.Бъгаринът не се трогва от нищо освен когато му бръкнат в джоба или оправят жена му.

2014.09.13 | 12:10

11
си ибало маиката и ужаса в тази дьржава.демократично направени салами.
Иван

2014.09.13 | 12:10

10
Боклуци се слагат и в скъпите продукти.Като някой луканки и сушеници , които се правят от сърца и механично обезкостено месо.
историчар

2014.09.13 | 11:29

9
А някой спомня ли си качеството на храната при социализма какво беше ?

2014.09.13 | 11:28

8
В САЩ е същото
БУТАЧА

2014.09.13 | 11:28

7
ТРЯБВА ДА СИ ДОСТА ЛУД ДА СИ КУПУВАШ ТЕЛЕШКИ САЛАМ И ДА ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ В ТОВА ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВА

Добави коментар

Водещи новини