Трябва национална програма за овладяване на популацията на бездомни животни

  • 04 октомври 2013 13:56

  • 849
  • 0
Трябва национална програма за овладяване на популацията на бездомни животни
© Булфото

Както има общини-отличници по отношение на справянето с проблема с бездомните кучета, така има и общини двойкаджии, които захранват отличните със своите бездомни кучета. Това каза на откриването на ветеринарна клиника в Банкя омбудсманът на Република България Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет.

По думите му ветеринарната клиника е нагледен пример, как, когато има воля, местните или държавните институции и гражданско общество и граждански организации, могат да направят чудеса и да подредят държавата, така както би ни се искало да бъде подредена.

"Проблемът с правата на хората е много сериозен, има случай на разкъсани и убити хора; свързан е с правата на животните, с които трябва да се отнасяме хуманно и да проявяваме човещина. Много неща се направиха, беше инкриминирана жестокостта и убийството на животни, но, така или иначе, има да се прави още много. Една община, колкото и да е добра, и да има воля, не може да реши проблема сама”, заяви Пенчев.

„През 2011 г., 2012 г., съм се обръщал, обръщам се и сега, към министъра на земеделието и храните, и го приканвам най-сетне да се направи националната програма за овладяване на популацията на бездомните животни и национален регистър на безстопанствените животни. Моделът на регистъра е готов, само трябва да се разшири в национален мащаб. Докато съм на този пост, няма да престана да настоявам всяка една институция да си свърши работата, за да може всички ние да живеем по-добре. Поздравявам Столична община и „Четири лапи” за прекрасната работа и, когато сме заедно граждани и институции, може да направим нещо ново”, каза още Пенчев.

Последвайте канала на

849 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини