Манолова: Новият Изборен кодекс ще е готов в средата на октомври

  • 26 септември 2013 19:13

  • 1366
  • 4
Манолова: Новият Изборен кодекс ще е готов в средата на октомври
©

Промени в Изборния кодекс, които изискват и промени в Конституцията на България изобщо не стоят на дневен ред и са отпаднали от проекта за нов кодекс, който изготвя временната комисия на 42-рото Народно събрание с председател Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Това стана ясно след днешното заседание, на което бяха изслушани становищата на членове на Обществения съвет, който работи към парламентарната комисия.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на съобщи, че в поставените срокове и най-вече с оглед конфигурацията в 42-рото Народно събрание на практика е невъзможно да се постигне мнозинство от две трети, необходимо за промяна в текстове на основния закон на държавата.

Проектът на комисията вече е почти готов по отношение на съгласуването му с Обществения съвет и неправителствените организации и от следващото заседание на комисията отделните парламентарни групи ще трябва да започнат приемане на отделни точки и параграфи. Крайният срок, в който временната комисия трябва да излезе с проектозакон, е средата на октомври.

Сред основните пунктове в становището на Обществения съвет е създаването на изборен регистър, което се приема от членовете на комисия и е включено в законопроекта, но ще се случи на базата на следващите избори и ще на практика ще заработи едва след това.

Съветът се обявява и за въвеждане на задължителна преференция с нулев праг. Засега в законопроектът преференция има, но не е задължителна и не е отбелязано, че прагът ще бъде нулев. Тепърва обаче предстои подобни промени да се правят по време на
обсъжданията между отделните четения на законопроекта в комисиите и пленарна зала.

По отношение на машинно гласуване, по всяка вероятност такова ще има още на следващите избори, но то ще бъде пилотен проект, тоест ще върви успоредно с досегашния начин на упражняване на вота и няма да бъде въведено във всяка една секция, а просто ще послужи за проба.

Общественият съвет настоява и за въвеждане на избирател регион „чужбина". По думите на Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на този вариант се обсъжда в рамките на дебатите, но в европейската практика почти няма подобен пример.

Общото становище на обществения съвет бе, че така изготвеният проект е „една добра основа" за изработване на съвременен изборен кодекс, сподели един от членовете на съвета Владимир Брезоев.

Последвайте канала на

1366 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.09.27 | 14:29

4
бойка борисова общата банкянска гювендия.

2013.09.27 | 06:33

2
Не разбирам защо го наричаш бойка? Мая и Корнелия не могат да преживеят ча не ги отразява. А вчера и сер-Гейчо му се предложи.
КОМУНИСТ!!!

2013.09.27 | 14:28

3
ТИЯ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ СИ НЯМАТ И НА ПРЕДСТАВА КАКВО ГИ ЧАКА ОКОЛО НОВА ГОДИНА. А ТЕЗИ ДРИСЛЬОВЦИ КОИТО ПЛЮЯТ ПО БОРИСОВ И ГЕРБ, НАВЯРНО СА ЗАБРАВИЛИ ЗИМИТЕ НА БИДЕНОВ И ЛУКАНОВ. ТОГАВА НЯМАШЕ БОРИСОВ И ГЕРБ, НО ПОВЕЧЕТО СЕГАШНИ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ КРАДОХА И ТОГАВА.

2013.09.27 | 06:33

1
Маио Обща Костинбродска нали вече каза че изборния кодекс е готов пьк сега каза не е.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини