Клисарова: До края на септември представят Стратегията за висшето образование

  • 14 септември 2013 12:12

  • 1678
  • 5
Клисарова: До края на септември представят Стратегията за висшето образование
©

До края на септември Стратегията за висшето образование ще бъде представена на Съвета на ректорите и на БАН. Това съобщи днес във Варна министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, предаде БТА.

По думите й документът в момента ще се обсъжда в работни групи, а след това ще бъде подложен на публично обсъждане.

Тя обясни, че в стратегията ще залегне доближаване на бизнеса до висшето образование. Същото се отнася и за средното образование, а целта е да могат младите хора веднага да се реализират.

Клисарова съобщи, че е готова структурата на Закона за средното образование. Той се обсъжда от екипите на министерството, даден е и на синдикатите.

Проектът също ще бъде обсъждан широко и първо ще бъде изпратен на регионалните инспекторати по образование, където да се дискутира със съответните учители и директори.

Министърът коментира в отговор на въпрос, че е много трудно да се каже какъв процент от учениците са обхванати през новата учебна година. Това ще стане ясно в края на месеца, защото не се знае колко деца наистина остават в страната.

В нашия национален регистър ние знаем колко деца са родени, но колко мигрират заедно със семействата си, не се знае. Трудно е да кажем къде са те и защо не са на първия учебен ден, каза Клисарова. Министърът на образованието е във Варна, където участва в дискусионен форум "Ефективност на управлението на висшето образование в България - възможности и проблеми на частните висши училища".

Тя ще изнесе презентация на тема "Частните висши училища в България: европейските предизвикателства и предстоящи реформи". В презентацията искам да покажа какви са ролята и значението на частните университети в структурата на висшето образование в страната, техните възможности, какво предлагат, достатъчно гъвкави ли са, кои са предимствата и недостатъците, обясни министърът.

Тя уточни, че ще постави много въпроси, които иска да залегнат в стратегията за висшето образование, основният от които е трябва ли да се финансират частните университети. Във форума участва и вицепремиерът Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София..

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1678 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.10.29 | 11:00

5
За министърката - Нобелова награда за откритие. Преди време по телевизията заяви, че сирийците говорят сирийски език.

2013.10.29 | 11:00

4
Никакви закони не са получени в училищата и нищо не се обсъжда. Оставка!

2013.10.29 | 11:00

3
Никакви стратегии не са получени в училищата досега- нито за средно нито за висше образование. Сега е края на септември. ОСТАВКА!

2013.10.12 | 18:20

2
щом такъв крокодил е министър на образованието, не ни трябват никакви стратегии! по-добре студентите да не изтрезнеят при тоя министър...

2013.10.12 | 18:20

1
Ох, лельоооо....

Добави коментар

Водещи новини