Роботи-червеи ще изяждат мозъчните тумори

  • 13 септември 2013 21:39

  • 4462
  • 0
Роботи-червеи ще изяждат мозъчните тумори
©

Гадно, но помага за минималната хирургическа интервенция, изтъква PopSci.

Гнусни, пълзящи червеи скоро може да си проправят път към мозъците на хората. За щастие това са само роботи-червеи. Вдъхновен от ТВ сериал, където пластични хирурзи използват червеи, за да изяждат мъртвата тъкан, неврохирургът Джей Марк Симард от Медицинския университет на Мериленд се е заел със създаването на прототип на роботи, приличащи на ларви, които могат да изядат мозъчен тумор отвътре, пише сп. "Обекти".

Снабдени с миниатюрен електроизлъчвател, тези роботизирани гадини могат да атакуват туморите и да изсмукват мъртвата тъкан. Те се контролират от разстояние, което позволява на хирурзите да наблюдават тумора и да направляват робота в тъканта. По време на тежки мозъчни операции хирурзите често имат проблем с различаването на границата между здравата тъкан и тумора без помощта на магнитен резонанс. В същото време когато пациентът е набутан в ограничаващия движението скенер хирургическата интервенция също става крайно трудна.

"В лицето на тези роботизирани червеи имаме естествена система, която е в състояние да различни доброто от лошото", казва Симард. "Роботите могат да премахнат всичката лоша тъкан и да оставят здравата, а освен това са и толкова малки".

Засега основното предизвикателство пред иновативния неврохирург е да направи управлението на тези роботи максимално адекватно, тъй като на този етап те се контролират с механична система от макари и пружини.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини