52 общини остават без европари за боклук

  • 11 септември 2013 09:06

  • 1223
  • 1
52 общини остават без европари за боклук
©

Без европари за нови депа за боклук може да останат 52 общини в страната. Причината е фатално забавяне в подготовката и изпълнението на проектите за 8 нови регионални съоръжения и една претоварна станция. Това обяв министърът на околната среда Искра Михайлова, цитирана от Труд.

Изграждането на депата трябваше да стане с пари по оперативна програма “Околна среда”. За да се платят средствата от ЕС, депата трябва да са готови до края на 2014 г. Заради трудности с избора на площадка протести от недоволни местни жители, както и съдебни дела, 5 съоръжения няма да са готови навреме. За тях дори няма подписани договори за еврофинансиране.

Става въпрос за проектите на регионите Пазарджик, Провадия, Благоевград, Дупница и Своге (там трябва да се построи претоварна станция, за да се извозва сметта до Костинброд). За тях бяха предвидени над 87 млн. лв. от ЕС. От екоминистерството обясниха, че за петте проекта вече е решено да се финансират от държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Други 4 депа за още над 87 млн. лв. засега остават в европрограмата, но трудно ще бъдат довършени в срок до края на 2014 г. Това са сметищата за регионите Ямбол, Самоков, Разлог и Добрич. За финансирането им има подписани договори по “Околна среда”. Изграждането на най-голямото - това край Добрич, дори вече започна. Въпреки това работата се е забавила фатално.

“Един от най-критичните случаи е в Ямбол. Недоволните от избраното място граждани дори са се обърнали към Европейската комисия и Европейския парламент”, коментира Михайлова. Тя добави, че за тези депа ще се търсят други източници на финансиране. Вариантите са националният бюджет, общинските бюджети или заеми. Повече европари за сметища обаче няма да се отпускат, а България има ангажимент да закрие всички стари бунища и да ги замени с по-модерни съоръжения. Срокът за това изтече през 2009 г. и Михайлова предупреди, че закъснението може да доведе до откриване на наказателна процедура от Брюксел.

С европари се правят още 16 депа за боклук.

Последвайте канала на

Novini.bg
1223 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
k

2013.09.11 | 18:36

1
Ако се задържат още малко тази "ТРОЙКА" ще спрат всички ЕВРОПАРИ.

Добави коментар

Водещи новини