Скандал! Обявиха Гоце Делчев за македонски герой

  • 10 септември 2013 19:39

  • 5867
  • 12
Скандал! Обявиха Гоце Делчев за македонски герой
©

Скандален каталог, в който Гоце Делчев е обявен за македонски национален герой, предизвика оттегляне на България от изложба в Белград, съобщи БНТ. Въпреки обещанието си, организаторите не са коригирали грешката.

До последния момент българските представители не са знаели това. Едва на откриването вчера става ясно, че в каталога не е спомената и дума, че Гоце Делчев е български национален герой.

Изложбата "Идентичност и памет през 19-ти век" е организирана от регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция и е трябвало да обиколи всички балкански столици. В НИМ получават коректури за каталога. Под снимка на Гоце Делчев - част от македонската експозиция, е предвидено да пише, че той е български и македонски национален герой. В началото на септември се получава и самият каталог, там обаче Гоце Делчев е обявен само като македонски национален герой.

"И от горе на всичко е написано, че е лидер на една несъществуваща по негово време организация - ВМРО. Тази организация е създадена през 1919 година от Тодор Александров", коментира проф. Божидар Димитров - директор на НИМ.

Гоце Делчев е ръководител, но на Тайната Македоно-одринска революционна организация. Чисто географски Одрин е много далече от Македония и името само по себе си говори, че това е организация на българите от Османската империя.

"Очевидно прилагателното "Одринска" е смущавало много онези в Скопие, защото са смятали, че народа ще си помисли, че това е българска организация", добави проф. Димитров.

От НИМ са поискали поясненията под снимката да отпаднат, за да няма проблем. В писмо Антон Краузе от ЮНЕСКО и директорът на музея в Белград уверяват Божидар Димитров, че надписите са историческа грешка, която ще бъде коригирана. Това, обаче, не се случва.

"Под силен натиск на македонската страна това нещо все пак е оставено във вида, който обслужва интересите на Скопие. Затова смятам, че решението да оттеглим своето представителство на тази изложба е както патриотично, така и исторически логично", заяви министърът на културата Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето,.

В македонската експозиция има и знаме на Крушевската република от 1903 година. Надписът е на литературен български език: "Крушевска революционна чета. Свобода или смърт". В обясненията, обаче, е посочено, че надписът върху знамето е на македонски език.

"И да иска човек да го напише на македонски - не може, защото той е създаден като писмена норма 40 години по-късно - 44-та година, октомври месец", каза още директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Отговорът на организатора от ЮНЕСКО Антон Краузе и от директора на белградския музей, изпратен до директора на НИМ е, че македонското културно министерство е упражнило тежък натиск, поради което надписите са останали.

"И като историк, и като представител на българската изпълнителна власт, смятам, че всяко огъване пред най-малката проява на меко казано историческа неделикатност и лъжа не трябва да бъде толерирано и на нея трябва да се отвръща по един адекватен, цивилизован, но много ясен начин", категоричен е културният министър Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето,.

Допълнително ще се решава под каква форма изложбата ще гостува в София.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5867 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
bbb

2018.05.05 | 16:19

12
Boli me huya!
Една българка

2018.05.05 | 16:19

11
Не "България" се оттегли, а Божо Димитров, да е жив и здрав, един от малкото истински мъже в българския обществен живот.
Вик

2018.05.05 | 16:19

10
Скапана югославска република с откраднато име и откраднат език. Дори и самоличност нямате смешници недъгави.

2018.05.05 | 16:19

9
Да,да цял свят е Македония...Малоумна сган!
Един Българин

2018.05.05 | 16:19

8
Що е маке се е лайно.........и т.н. Юнаците отдавна ги нема защото умряха за България. Абе дали не са си сбъркали и планетата щото според тях май не се казва Земя?
българин

2018.05.05 | 16:19

7
браво,проф.Димитров! Ето тоя истински БЪЛГАРИН е за премиер!!!
someone

2018.05.05 | 16:19

6
Това заслужаваме за това, че оная мръсна гнида Жельо първи призна македонската измет. А сърболята са си боклучета от край време... от тях добро не сме видели никога. СМЪРТ за врага. България над всичко !!!

2018.05.05 | 16:18

5
А ние се юрнахме първи да ги признаваме за република Македония. А по едно време и танкове им подарихме. То ние сме си виновни, че наглите македонци се държат така. Та и българи правим онези, които идват заради облагите в ЕС. И сигурно ще ги подкрепим и за влизане в ЕС. Мърди македонски! Пази Боже сляпо да прогледа!
Гоце Делчев

2018.05.05 | 16:18

4
Додека мое рамо крепи пушка, бугарин не стапнува во Македонија

2014.09.17 | 01:59

3
Еми къв да е след като БГ е разделена на Руска и Турска губернии. Вече няма БГ. По-добре маке да е отколкото да го пишат примерно циганин от руски произход роден в покрайнините между турция и македония.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини