Аладин приютява сирийските бежанци у нас

  • 30 август 2013 06:11

  • 3711
  • 0
Аладин приютява сирийските бежанци у нас
© Булфото

Никой у нас не се наема да каже ще има ли голяма бежанска вълна у нас заради кризата в Сирия, съобщава в. "Стандарт". При евентуални кратки военни действия срещу президента Башар Асад експертите не очакват по-голям брой от сега преминаващите нелегално границата ни. При по-продължителен боен конфликт обаче не е ясно колко хора ще пристигнат у нас и дали ще успеем да им осигурим храна и подслон.

Големи сирийски бизнесмени у нас приютяват избягали от Дамаск семейства. Част от останалите без дом чужденци намериха подслон в сградата на бивше училище в Съединение, информира в. "Стандарт". Тя купена от сирийския бизнесмен Аладин Харфан и е преустроена в общежитие и фабрика за преработка на птиче месо в града до Пловдив. В жилищната част са настанени близо 25 сирийци. "Според мен има само 2-3 семейства в сградата на училището", коментира кметът на Съединение Георги Руменов.

"Най-голяма подкрепа на сирийските бежанци дава Аладин Харфан. Дава им храна, подслон, помага с каквото може", разказа пред "Стандарт" 38-годишният сирийски търговец в София Фархат.

Харфан е сред най-успешните сирийски бизнесмени у нас. Той е вносител на електроника и собственик на веригата "Технолукс".

За жалост сирийците в София също са разделени - на про и анти режима на Башар Асад. Председателят на Асоциацията на сирийците в София - Махмут Фестук е зъболекар, женен е за българка от 20 години, има 3 деца. Почти всички са зъболекари. Заедно с фамилията си подкрепят Асад, а за него повечето от бежанците, които напускат Сирия, са терористи, т.е. врагове. "Не познавам бежанците, ако някой дойде при нас, му казваме да отиде в посолството", казва Фестук.

От другата страна е Фархат. Той е собственик на магазин за канцеларски материали в София. "Не мога да откажа на никого, който почука на вратата ми за помощ. Но по-добре не пишете името ми", казва мъжът. Живеещи у нас сирийци признават, че подават ръка на търсещите остров на спокойствие техни сънародници. Дори ги наемат нелегално на работа. Официално не говорят за бачкаторите на черно. Защото глобата за сириец, който работи нелегално, е 25 000 лв., а за българин - 5000 лв. Макар официалните данни да сочат, че в България има едва 2500 сирийци, според Фархат цифрата е не по-малко от 4000. "Търсят работа, препитание. Често по 5-6 души наемат стаичка, където да спят. И, ако някой ги наеме, е почти без пари. Затова 80 на сто от хората, влезли в България като бежанци, тръгват към Западна Европа", казва бизнесменът.

Той е категоричен, че е безсмислено сънародниците му да се крият в България. "Отиват и обявяват, че са бежанци и искат убежище. Имаше 2-3а души, минали през зелената граница, бяха стигнали София. И тях ги убедихме да отидат и да кажат, че са бежанци", разказва Фархат. В бежанските лагери било голяма мизерия. "Там буквално гладуват. Държавата им дава по 60 лв. на човек месечно. Затова едва издържат месец-два и тръгват из страната да си търсят щастието. Държавата не може да ги изгони, според закона", казва Фархат.
В момента бежанските лагери у нас се пукат по шевовете.

Преди месец пък 4-има чужденци преминали държавната ни граница с Турция и стигнали безпрепятствено в Елхово. Те се озовали късно вечерта в центъра на града, който е на 30 км от границата. Дотогава те изобщо не били спрени от Гранична полиция. Полицай именно от Гранична полиция обаче ги забелязал, връщайки се от дежурство и веднага звъннал в РУП-Елхово. Според експерти тези случаи ще зачестят. В момента границата ни не се охранява с телени заграждения и кльон, както беше някога. Разчита се на термовизията чрез специални камери.

"Стандарт" научи, че заради многото бежанци през последните месеци рязко е нараснал броят на служебните защити за адвокати от ямболската колегия по наказателни дела в Елхово. "Да, така е. Служебните защити в Елхово нараснаха. От общо 127 колеги в нашата адвокатска колегия, 45 от Ямбол пътуват за служебни защити в Елхово. Други 10 са в град Елхово и поемат служебни защити", заяви пред "Стандарт" Стефка Въжарова, която председателства адвокатската колегия в Ямболска област. Тя подчерта, че прокуратурата е осигурила лицензиран преводач от арабски, който извършва на място превод. Има командировани и разследващи полицаи от Свиленград, които помагат за бързото изправяне на нарушителите пред съда. Повечето глоби от по 100 лева, които съдът им налага заедно с условната присъда, изобщо не се плащат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини