Войната наближава! 37 държави се готвят да ударят Сирия

  • 26 август 2013 20:17

  • 42045
  • 115
Войната наближава! 37 държави се готвят да ударят Сирия
©

Две от най-могъщите членки на НАТО - Турция и Великобритания, обявиха в понеделник, че са готови да влязат във война със Сирия и без резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Турският външен министър Ахмет Давутоглу даже заяви, че военната коалиция срещу Асад вече включвала 36-37 държави, пише Труд.

"Турция е готова. Тези, които извършват военни престъпления, трябва да бъдат наказвани! Башар ал Асад надмина дори зверствата и кланетата от Босна през 90-те години", отсече Давутоглу пред в. "Милиет".

"Напълно е възможно да действаме и без санкция от ООН", заяви британският дипломат №1 Уилям Хейг пред Би Би Си. Той изрази увереност, че режимът на Асад стои зад химическата атака в околностите на Дамаск през миналата сряда. Опозицията твърди, че жертвите са 1300 души, а "Лекари без граници" - 355.

"Единственият невъзможен вариант пред нас вече е да не направим нищо", каза френският външен министър Лоран Фабиюс. Решението дали да има военна интервенция щяло да бъде взето до няколко дни.

И Хейг, и Фабиюс изразиха съмнение, че оръжейните инспектори на ООН ще намерят каквито и да било доказателства за извършителя на химическата атака заради забавянето им от сирийския режим. "Тактиката на Асад очевидно е такава, освен това интензивните бомбардировки през последните дни най-вероятно са унищожили уликите", съгласи се и източник от Пентагона.

Екипът от инспектори на ООН бе обстрелван в понеделник от снайперисти в подстъпите към засегнатия от бойните отровни вещества район Гута, североизточно от Дамаск. Не бе съобщено за пострадали, но заради повредения си джип експертите били забавени с часове. В крайна сметка отишли в друго предградие - Муадамиет аш Шам, на югозапад от столицата, също обгазено миналата сряда. Режимът в Сирия хвърли вината за инцидента върху бунтовниците, а те - на Дамаск.

Говорител на Белия дом заяви, че доказателствата срещу Асад се трупат. Но отрече информацията на в. "Дейли телеграф", че вече е решено войната да започне в близките дни.

Конгресменът демократ Елиът Енджъл заяви обаче, че ситуацията може да се окаже толкова сериозна, че президентът да нареди въздушни удари още преди на 9 септември да свърши ваканцията на Конгреса. А сенаторът републиканец Джон Маккейн призова Обама да не чака ООН, а да нанесе "сериозен удар, не само с някакви си крилати ракети". Иначе авторитетът на САЩ щял да бъде сринат.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че това ще е "сериозно нарушение на международното право" и "трагична грешка". "Западът поема по хлъзгав път, последствията ще са крайно опасни за Близкия изток и Северна Африка, няма доказателства срещу Асад", каза Лавров. Но добави: "Не се готвим да воюваме с никого заради Сирия, надяваме се западните ни съюзници да подходят стратегически, а не спонтанно."

Китай призова към сдържаност, а Ирак, който иначе е съюзник на САЩ, заяви, че няма да отвори въздушното си пространство за война в Сирия. Саудитска Арабия е категорично за военна намеса, а Германия обяви, че ще подкрепи "последствията" срещу Асад, ако се докаже вината му.

Единствената концентрация на "чужда сила" в понеделник бе в Йордания, където генерали от няколко западни и арабски държави обсъждаха ситуацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
42045 115

Свързани новини

Коментари 115

Добави коментар
Granatomet

2013.09.05 | 14:31

115
Всичките тези 38 държави се управляват от ционисти и марионетките им
Linux

2013.09.05 | 14:31

114
До като Израел и САЩ не бъдат изравнени със земята, управия няма да има.

2013.09.05 | 14:30

113
И В ИРАК СЕ ЗАПОЧНА ВОЙНАТА ЗАРАДИ"НАЛИЧИЕ НА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ"АМА НЕ НАМЕРИХА И ПРАШИНКА.СЕГА СЦЕНАРИЯТ Е СЪЩИЯ.КУКЛОВОДИТЕ ОТ САЩ ГИ МЪРЗИ ДА ИЗМИСЛЯТ НЕЩО НОВО.САМО БАШАР АСАД.ДА ЖИВЕЕ СВОБОДЕН КЮРДИСТАН.СМЪРТ ЗА ТУРЦИЯ.СВОБОДА ЗА ПЕТЪР ЕЛЕНКОВ И НЕВИННИТЕ МОМЧЕТА ОТ САНДАНСКИ
Пророчеството ще се изпълни

2013.09.05 | 14:30

112
Ванга е казала че положението в България ще започне да се оправя едва когато падне Сирия. Следователно ние имаме най-голям интерес американски откачалки заедно с английските гейове да затрият Сирия от картата. Брутално е ама такова е положението. Не ми е приятно че ще умират невинни хора, но играта е такава.

2013.09.05 | 14:29

111
Long live the United States!!All Talibans on the gallows
Христо Хиков

2013.09.05 | 14:29

110
Много тежко ще стане,ако има военни действия в Сирия.Този "САЩ",прекалява.Единственото хубаво,че в историята на човечеството.Няма империя,който да съществува във веки!!!!Така,че скоро и техния ред ще дойде!!!!

2013.08.30 | 00:14

109
Long live U.S.A

2013.08.30 | 00:14

108
Long, ама на дали!
Ужас

2013.08.30 | 00:12

107
Трябва да се намери истината, стига вечно с вашите ционистки фермани по километър писания.Да обяснявате за разните си болни конспирации по главите.Единия сънувал и чел еди кво си и почва да пише негови фантазмагории. Там хората мрат ,вие си играете на конспирации и плюете я САЩ, я Израел я комунисти и т.н. и сравнявате с предишни войни и пълни глупости ..я се ст4егнете, хора мрат ,разбира се че ако се докаже трябва да има удар!!Няма зна4ение кой го прави!
10

2013.08.29 | 16:14

106
Ционистите и американците като Рокфелер и Ротшилд са зад това! Войната идва, а дали ще е скоро или не, те няма да спрат, докато не установят тоталитарен нов световен ред! По-голями терористи от САЩ и Израел няма!
Месията

2013.08.29 | 16:13

105
"Ако искаш мир , готви се за война "

Добави коментар

Водещи новини