Тотото дава повече пари за спорт

  • 21 август 2013 12:17

  • 2688
  • 5
Тотото дава повече пари за спорт
© Булфото

Правителството направи промени в Устройствения правилник на Българския спортен тотализатор, за да съгласува документа със Закона за хазарта, където е регламентиран начинът за използване на приходите от дейността на БСТ.

В него е предвидено не по-малко от една четвърт от средствата, останали след данъчно облагане, приспадането на разходите и разпределението на печалбите, да се предоставят целево за масов спорт. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Повече средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта ще се осигурят и от намаляването с 1 п. п. на средствата за издръжка и развитие на БСТ, които досега бяха не по-малко от 18 на сто от постъпленията от хазартни игри, организирани от държавното предприятие. Сега стават не по-малко от 17 на сто. Освен това, оставащите средства, които се разпределяха за спорт и за обслужване на публичните задължения на БСТ, сега ще се разпределят само за спортни дейности.

С промените в правилника членовете на Управителния съвет на БСТ се намаляват от петима на трима и се засилва контролната роля на министъра на младежта и спорта, включително за законосъобразното и целево разходване на средствата на БСТ.

Предложените промени ще доведат до увеличаване на средствата за подпомагане на развитието на физическото възпитание и спорта и усъвършенстване на националната система за физическо възпитание и спорт в съответствие с потребностите на нацията и при ползване на добрите европейски практики с оглед повишаване на физическата дееспособност на различните целеви групи от населението и стимулиране на спорта за високи постижения.

Проектът за споразумение за партньорство на България, насочен към еврофондовете в следващия програмен период, е насочен към развитие на земеделието, образованието и социалните групи. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова на пресконференция министърът след днешното редовно заседание на Министерски съвет.

На днешното си заседание кабинетът одобри проект за споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) за периода 2014-2020 година. Този проект ще бъде изпратен в рамките на тази седмица на Европейската комисия (ЕК). „Очакваме отговори и коментари”, отбеляза Златанова и посочи, че окончателната оценка на ЕК ще бъде получена най-вероятно през октомври. „Това споразумение не е на едно правителство или на една политическа сила. Това е споразумението на България”, заяви вицепремиерът. Тя обясни, че проектът за споразумение поставя сериозен акцент върху развитието на образованието като ключов фактор за растеж.

„Основен приоритет е и развитието на селските райони”, отбеляза още Златанова. По думите й, ключов приоритет е и електронното управление, като според Златанова по този начин ще се предвидят инвестиции, които ще подпомогнат бизнеса чрез намаление на административната тежест. „Допълнителен фокус е поставен и върху уязвимите групи, тъй като средствата от ЕС трябва да бъдат насочени именно към тях. Специално внимание е обърнато върху хората с увреждания и по отношение на ромите”, посочи още Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова. Тя заяви, че целта на правителството е Европейската комисия да одобри този проект за споразумение на България. „Радвам се, че европейските фондове от поле за политическо противопоставяне ще се превърнат в инструмент за обединение и ще подобрят живота на всички български граждани”, коментира вицепремиерът.

Предвидените средства по почти всички оперативните програми, които ще бъдат отпуснати от Европейската комисия (ЕК) за следващия програмен период, са по-малко в сравнение с парите, които бяха отпуснати за сегашния период. На днешното си заседание кабинетът одобри проект за споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) за периода 2014-2020 година.

Вицепремиерът отбеляза обаче, че съзнателно все още не се представят данните от сегашния и от предстоящия програмен период, за да няма сравнение от типа – „кой, кога, колко и къде е сгрешил”. „Не ми се иска европейските фондове да бъдат поле за политически битки, защото и да са така нищо добро не би последвало. Искам да призова всички участници в процеса да направим, така че малкият ресурс, с който разполагаме, да бъде усвоен така, че България да се възползва максимално от него и то до там, където е най-нужен”, посочи Златанова. Вицепремиерът призова още всички да прочетат проекта за споразумение на страната ни по отношение на европейските средства по оперативните програми. „Много от политиците са прочели много малко за този документ, защото ако бяха прочели щяха да знаят, че превръщането на темата за еврофондовете в поле за политическа битка е изключително непродуктивни”, коментира вицепремиерът.

Тя заяви, че според изследването за състоянието на страната ни през август 2013 година, което е посочено в проекта за стратегия, е посочено - „недостатъчен дял на заетите, недостатъчна икономическа , нарастване на неграмотното население, предпоследно място в Европа по здравеопазване. Първо място в Европа по бедност, нисък дял в инвестиции”. „Това показва в какво състояние намираме страната”, заяви още Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова.

Последвайте канала на

2688 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НЕ ЗНАМ КОЙ СЪМ АЗ

2013.08.22 | 15:09

5
ЗНАЧИ ЩЕ НИ ЛЪЖАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ БАЛЪЦИ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ МОШЕННИЦИ

2013.08.22 | 15:09

4
Що за тъпанари играят тото ?

2013.08.22 | 15:09

3
Организирани от държавното предприятие !!?? Колко нагло лъжат. Дори не се изненадвам. Аз се поразрових кой държи тая озаконена перачница на пари - тотото, представяща се, като държавна и научих, че се държи от ДПС. Неслучайно майката - свиня на Пеевски бе директор там. Ма то едва ли някой се изненадва ....

2013.08.22 | 15:09

2
Няма хазартна игра в България, която да не е 100 % измама. Но прост народ -бол, те и на това разчитат.
Kaka Lara

2013.08.22 | 15:09

1
Тая е баси некомпетентния боклук! Как се еволюира в държавната администрация без нито един минат конкурс знаете ли ??? Питайте я нея!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини