Предсрочните избори в Чехия ще се състоят през есента

  • 20 август 2013 18:58

  • 743
  • 1
Предсрочните избори в Чехия ще се състоят през есента
©

Чешките депутати гласуваха днес за разпускане на долната камара на парламента, проправяйки път за предсрочни парламентарни избори през есента, които да сложат край на политическата криза, предизвикана от падането на десноцентристкото правителство на премиера Петър Нечас през юни, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Сто и четиридесет депутати гласуваха за саморазпускането. За приемане на решението беше нужно мнозинство от три пети - 120 от 200 депутати. Предложението последва отказа на долната камара да одобри експертното правителство на премиера икономист Иржи Руснок. В петък президентът Милош Земан даде индикация, че изборите за нов парламент може да се състоят на 25 и 26 октомври. Окончателното решение за датата обаче може да бъде взето след среща на Земан с лидерите на основните партии, насрочена за този петък.

Четири от общо шестте парламентарно представени партии гласуваха за разпускането на парламента - социалдемократите, комунистите, центристите и дясната партия ТОП 09. Депутатите от дясната партия на бившия премиер Петър Нечас напуснаха пленарната зала преди вота.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
743 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.08.21 | 12:30

1
И ТУКА ТАКА!

Добави коментар

Водещи новини