ЕС спешно преразглежда отношенията си с Египет

  • 18 август 2013 15:14

  • 1425
  • 1
ЕС спешно преразглежда отношенията си с Египет
© Getty Images/Guliver

Председателят на Съвета на Европейския съюз Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупредиха египетската армия и временното правителство, че Евросъюзът възнамерява да преразгледа отношенията си със страната, ако не успеят да сложат край на насилието и да подновят диалога.

В съвместното си обръщение Ромпой и Барозу пишат, че допълнителната ескалация може да доведе до „непредсказуеми последици" за Египет и региона.

„Призивите за демокрация и спазване на основните свободи от египетския народ не може да бъдат омаловажавани, а още по-малко да бъдат окъпани в кръв", се казва в становището.

„В сътрудничество с международните партньори ЕС ще продължи да бъде тясно ангажиран с усилията за слагане на край на насилието, възстановяването на политическия диалог и завръщането към демократичния процес. По тази причина заедно със страните членки ръководството на ЕС спешно ще преразгледа отношенията си с Египет през следващите дни и ще предприеме мерки за постигането на тези цели", предупреждават Барозу и Ромпой.

След ден представители на страните членки се срещат на извънредна среща, за да обсъдят ситуацията и да подготвят заседание на външните министри от ЕС в следващите дни.

Германия вече обяви, че планира да спре износа на оръжия за Египет. Правителството обмисля как да действа с оръжия, които вече са одобрени, но все още не са доставени, съобщи външният министър Гидо Вестервеле.

Последвайте канала на

1425 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
dido

2013.08.19 | 15:01

1
господа евродепутати, къде бяхте когато таз-и партия ислямистки братя, която ръководеше египет колеше и разпъваше на кръст египетските християни или така наречените копти. не мислите ли че свалихте няколко диктатора и възкачихте на тяхно място ислямистки партии, за които ние християните сме агнета на заколение. защо не застанете и не защитите нашите братя и сестри в азиатските,арабските и африканските страни страни, където те биват поголовно изтребвани

Добави коментар

Водещи новини