Фалит за родните превозвачи заради новите турски такси

  • 15 август 2013 07:29

  • 2241
  • 4
Фалит за родните превозвачи заради новите турски такси
©

Превозвачи, които карат товари за Турция или минават транзит през югоизточнта ни съседка, ще фалират. Това прогнозират собственици на компании за автомобилни превози от Хасковския регион, съобщава "Стандарт".

Причината е въвеждането на нови такси от страна на турското министерство на транспорта за камиони с чуждестранна и транзитна регистрация. Според промените таксите за камиони от страни, с които Турция има сключена спогодба за превоз по шосе, се определят от теглото на камиона плюс тонажа на товара, умножено по 1 евроцент на километър. Така таксата от границата до Истанбул и обратно ще бъде 240 евро. Новите такси на Турция за транзитни превози скачат около 10 пъти, изчисляват българските превозвачи. Досега таксата за камион, който минава транзит през Турция, е бил около 60 евро, а вече ще бъде 600 евро.

По-малките автофирми с по-стари камиони са обречени на фалит, коментираха от бранша. Другият вариант е спиране на превозите през Турция за Грузия, Азербайджан и др. страни и търсене на нови пазари в Европа, допълниха те.

Картинката е трагична, заяви Володя Костадинов, превозвач от Харманли. Той има фирма с четири камиона, която традиционно вози товари транзит през Турция. Костадинов не изключи възможността нашите превозвачи да противодействат на решенето на турските власти с гражданско неподчинение. Превозвачите от Хасково ще се включат в готвените от бранша протести на ГКПП-Капитан Андреево. От 1 септември родните превозвачи планират да блокират абсолютно всички граници с Турция, стана ясно от думите на Илиян Филипов, член на УС на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). "Блокадата ще продължи, докато българската администрация не предприеме абсолютно същите мерки срещу турските превозвачи", каза Филипов. "Турция иска да изкара абсолютно всички превозвачи с чуждестранна регистрация от територията си, за да запази пазара само за себе си", добави той.

Протести от страна на родните превозвачи имаше и в началото на май тази година. Тогава няколко дни границата към Турция беше блокирана заради пречките, които създаваха турските власти пред българските превозвачи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2241 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Georgi

2013.08.19 | 14:17

4
любчо любчо... МНОГО СИ ПРОСТ, ТИ СИ ПО ТЪП И ОТ ПЪРВОБИТНИЯТ ЧОВЕК. ЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА СЕ ГРЪМНЕШ ТА ДА СЕ ОТЪРВЕШ ОТ МЪКИТЕ СИ

2013.08.19 | 14:16

3
А сега разбрахте ли защо Бойко е ходил в Турция?Това правителство съсипва бизнеса.

2013.08.19 | 14:16

2
Ами как няма да фалират,кой сега е на власт,тези ще расипят още повече държавата,едни свесни не дойдоха до сега да оправят държавата ни,всичко се копува и все едни и същи ще ни ръководят,ромския електорат решава съдбата на българите,затова са и с по големи права от нас,срамота.
Щедър_касапин

2013.08.19 | 14:16

1
Абе много лесно може да се реши всичко, но нашите управници имат джанки между краката и не им стиска. Дадем ли на османците от тяхната отрова - да направим непосилно турски фирми да обслужват българския пазар заради високи такси, както и ако вдигнем цената на километър транзит... то има два варианта - или България ще печели и ще можем да се издържаме почти само от транзит, или турците ще отпаднат от нашия пазар и българи ще си намерят работа без за пореден път да бъдат унижавани. Как може да се търпи такова положение, такава нечовешка наглост. Та това си е финансов геноцид. Предлагам, ако не се реши проблемът до дни, да се вдигне още повече шум. За пореден път ни набиват в главите, че да си българин е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и щом си такъв, трябва да търпиш обиди и да гледаш как децата ти гладуват. Стига вече! От правителството да не би да ги е страх, че ако се опълчим, онези пак ще дойдат на орди и ще правят втори опит да ни потурчат под заплахата на ятагана? Минаха тези времена!

Добави коментар

Водещи новини