Мюсюлманите отбелязват Рамазан Байрам

  • 08 август 2013 09:33

  • 1909
  • 3
Мюсюлманите отбелязват Рамазан Байрам
©

Днес мюсюлманите и нас и по света посрещат Рамазан Байрам. Празникът е известен още като Айд ал Фитр, Ураз Байрам, Шекер Байрам или Кючук Байрам. С него се слага край на свещения месец за мюсюлманите Рамазан, в която те спазват строги пости през деня.

В джамиите в Близкия изток хиляди се стичат за празнични молитви. Те се придържат към примера на пророка Мохамед, който отбелязвал този ден, облечен в най-хубави одежди и правел дарения на бедните. Ето защо по повод празника е прието да се раздава милостиня на бедните и да се посещават гробовете на предците.

У нас празничната молитва ще бъде отслужена в над 1200 джамии. В ислямската религия трите празнични дни се приемат като дни на опрощение, на размисъл и равносметка, на помирение и на благодеяния. Отпочиването на човек зависи от спокойствието на душата, а това се постига с обич, уважение и тяхното засвидетелстване, казва зам.-главният мюфтия на България Ведат Ахмед.

Байрамът е връхната точка на духовността, която трябва да бъде постигната. Най-късно до първия празничен ден, преди байрамската молитва, мюсюлманинът трябва да даде милостинята "фитре", която тази година е в размер на 4 лв., или хранителни продукти на тази стойност.

Размерът на милостинята се определя според еднодневната хранителна дажба на човек. Фитре е милостиня за здравето на човека, който я дава, обяснява Ахмед. В исляма много силно е залегнала социалната взаимопомощ, добавя той. По време на свещения месец Рамазан заможните мюсюлмани трябва да дадат и задължителната милостиня "зекят".

Зекят е дългът на заможния към нуждаещия се. Тази милостиня се дава веднъж в рамките на една лунна година на определена дата. Ако се пресрочи датата, милостинята се счита за дълг. Зекят се дава от човек, който освен че може да покрива основните си разходи, притежава жилище, автомобил, прехрана за няколко месеца напред, и няма финансови задължения.

В последната една година той трябва да е поддържал стандарт, който да му позволява да има в наличност минимум 4075 лв. или богатство, което да надвишава този сума, уточни Ведат Ахмед. И двете милостини се дават преди празника на бедни мюсюлмани в нужда, за да могат и те да посрещнат Рамазан байрама по подобаващ начин.

За бедни и нуждаещи се приемат тези, които имат прехрана само за ден, скитащи, хора с ниски доходи, сираци, вдовици, ученици, студенти. Садака (милостиня) се дава и на хора, които са отворени за исляма или благоразположени към религията, на хора, които не са богати, но се занимават с разпространяването или изучаването на исляма, или с богоугодни дела, както и на пътници, останали без средства.

"Пророкът Мохамед казва, че усмивката също е милостиня Усмихвайки се човек дарява благодат на човека отсреща, който също отвръща с усмивка. Това е взаимно презареждане и акумулиране на положителна енергия", посочва зам.-главният мюфтия. Той отбеляза, че най-ценната милостиня е тази, която се дава от сърце. Показната милостиня или курбан нямат ефект, с тях не се печели благоволението на Всевишния, подчертава той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1909 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
иван атанасовП

2013.08.12 | 17:11

3
ПОЗДРАВЯВАМ МЮСЮЛМАНИТЕ ЗА ТЕХНИЯ ПРАЗНИК. ПОЖЕЛАВАМ ИМ ЗДРАВЕ И ПО ДОБЪР ЖИВОТ.
KOCTA

2013.08.12 | 17:11

2
4estit vi bayram dragi sagrajdani muslumani ako ne bqhte vie vse oste na vlast stqha da badat komunistite i Jivkov vie izpratihte vna danoto na istoriata tezi mrasni komunisti vieste osnovata na tazi demokratsiya v Balgariya 4estit ramazan bayram HUBAVİ NESTA U4İ TAZİ RELİGİYA İSLAMA
KOCTA

2013.08.12 | 17:10

1
4estit vi bayram dragi sagrajdani muslumani ako ne bqhte vie vse oste na vlast stqha da badat komunistite i Jivkov vie izpratihte vna danoto na istoriata tezi mrasni komunisti vieste osnovata na tazi demokratsiya v Balgariya 4estit ramazan bayram

Добави коментар

Водещи новини