България ще получава природен газ от Азербайджан най-рано през 2019 г.

  • 02 август 2013 07:46

  • 1360
  • 0
България ще получава природен газ от Азербайджан най-рано през 2019 г.
©

Най-рано през 2019 г. ще можем да започнем внос на газ от находището „Шах Дениз-2” в Азербайджан. Това прогнозира вчера проф. Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”.

„Баку поставя България сред първите четири страни, извън тези по трасето на Трансадриатическия газопровод (ТАР), които биха получавали газ, смята Пламен Димитров, икономически експерт, член на Българското геополитическо дружество. „Нашето правителство обаче трябва да положи усилия, за да сключи търговски договори, защото това е единствената алтернатива на руския газ в България, макар и доста далеч във времето”, поясни Димитров.

Акционери с по 20% в ТАР са BP, азерската държавна нефтена фирма Socar норвежката Statoil - 20%. Многонационалната Total има 10 на сто, белгийската Fluxys - 16%, E.ON – 9%, и Axpo - 5%.

Според проф. Нина Дюлгерова строежът на газовите връзки с Гърция и Турция ще се забави и те няма да бъдат готови преди изграждането на “Южен поток” у нас. „Интерконекторът с Румъния ще е по-важен за България, защото проучванията на Черноморския шелф там вървят добре и може да внасяме синьо гориво от северната ни съседка”, каза Дюлгерова и добави, че в последните години винаги сме губели от конкуренцията в енергийния сектор с Букурещ.

Професорът припомни, че още през 2009 г. от правителството на тройната коалиция са били осигурени 80 млн. евро от ЕС за изграждане на газовите връзки със съседните страни, но оттогава почти нищо не е направено.

„В последните 10 години си оставаме само с идеи и проекти”, поясни тя и добави, че парите, налети в проектната компания за „Набуко”, са изгубени. Пламен Димитров смята, че интерконекторът с Гърция ще се построи и именно по него ще можем да получаваме газ от Азербайджан или от друга азиатска държава.

По думите му по газовата връзка с Румъния едва ли ще може да се внасят у нас големи количества газ от Европа и тя ще се използва само в аварийни случаи, като този през 2009 г., когато Украйна спря транзита на руски газ.

Според него има рискове тръбата на газопровода “Южен поток” да остане полупразна, защото “Газпром” след няколко години ще има преносни мощности, които значително ще надвишават продажбите му в ЕС. По думите на експерта. България не е трябвало да иска дял в изграждането и в печалбите на “Южен поток”, а да прибира таксите от транзит, така всички пазарни рискове са щели да останат за сметка на руската страна.

„Тепърва ще се разбере дали Русия и Европейската комисия (ЕК) ще се спазарят „Южен поток” да бъде изключен от Третия енергиен пакет на ЕС”, добави Димитров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини